2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin youtube 2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

acrylverf

Acrylverf

Dit lijkt me op deze troosteloze dag een mooi onderwerp om een Blog-artikel over te schrijven. Het is heerlijk om te schilderen en voor mij geldt: hoe meer kleur ik gebruik, hoe vrolijker ik wordt. Maar voor je gaat schilderen is het wel handig om wat meer informatie over allerlei zaken te hebben. Ik ga jullie op weg helpen. Ik heb gekozen voor Acrylverf, omdat het een verf is met een hele korte droogtijd. Je hoeft in tegenstelling tot olieverf geen weken te wachten. Ik Diane van 2handjes gebruik het altijd bij mijn workshops schilderen die ik geef.

Wat is acrylverf?

Acrylverf is een synthetische verf. Er worden verschillende pigmenten met elkaar gemengd, acryl wordt als bindmiddel gebruikt. Wil je uitgebreid lezen over de samenstelling van acrylverf lees dan dit artikel. Deze verf is ook een stuk goedkoper dan olieverf, dus de drempel is minder hoog om er eens lekker mee aan de slag te gaan.

 

Welk merk verf ga je gebruiken?

Er zijn veel verschillende merken op de markt. Wanneer je met schilderen begint is het niet meteen belangrijk de duurste merken aan te schaffen. Wanneer je als beginnend kunstenaar start, hoef je ook niet meteen grote potten aan te schaffen. Er zijn verschillende merken die ook in kleinere potten of tubes acrylverf hebben. De duurdere merken hebben wel een hogere mate van kleurgelijkheid. De goedkopere merken slaan de plank nog al eens mis. De grotere merken doen veel onderzoek naar de kwaliteit van de kleurstoffen. Er zijn de afgelopen jaren nogal wat stoffen verboden, oa koperacetaten en zware metaalzouten en dan is het zoeken naar goede vervangers erg belangrijk. Ga bij jezelf dan ook eerst te rade of je werk gaat maken "voor eeuwig"  of om hobbymatig iets leuks te maken. Ikzelf gebruik graag Amsterdam verf van Talens. Andere merken zijn: van Gogh, Rembrandt, Winsor & Newton en Galeria. Ik wil niet alle merken opnoemen, want danis het nog moeilijker om een keuze te maken. Na het lezen van mijn idee over acrylverf kun je toch met iets meer kennis een winkel binnen stappen.

Welke kleuren zal ik eerst aanschaffen?

Ga nu niet alle kleuren aanschaffen die je mooi vindt. Begin voorzichtig. Zelf kleuren leren mengen is gewoon leuk en je leert er veel van. Koop om te beginnen natuurlijk zwart en wit, hiermee kun je kleuren lichter of donkerder maken. Daarnaast koop je ultramarijn, cadmiumrood en cadminiumgeel. Met deze kleuren kun je aan de slag. Met behulp van de afbeelding van onderstaande kleurencirkel kun je zelf kleuren maken.
kleurencirkel

Welke kwasten gebruik je?

Ook hier geldt weer, duur is niet altijd nodig. Begin met het aanschaffen van kwasten van ongebleekte varkenshaar. Ikzelf werk graag met wat grotere kwasten. Voor het fijne werk adviseer ik synthetische penselen. Deze zijn gemaakt van kunsstofvezels. Deze hebben als voordeel dat de acrylverf de vezel niet aantast, dit is wel het geval bij penselen die gemaakt zijn van dierlijk haar. Als de vezel aangetast wordt verliest de penseel ook zijn soepelheid. Vaak worden er sets kwasten en penselen aangeboden en heb je meteen een mooie startersset.

Kan ik nu aan de slag?

Ik denk het niet, of je moet op papier willen beginnen. Dat kan ook, neem dan wel wat dikker papier. Ik werk graag op 360 grams. Begin eerst hier maar eens aan, je kunt heerlijk oefenen om kleuren te mengen. Wanneer je meteen op zo'n leeg wit schildersdoek begint is de stap toch groter om aan het schilderen te gaan. In het volgende Blog vertel ik je over technieken en schildersdoeken.

Loop je nog tegen een probleem aan, schroom dat niet om me te bellen.

Diane 2handjes creatief

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG