2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

detailfoto schilderij acrylverf

Acrylverf verwerken op schildersdoek

Na het schrijven van een aantal blogs, kreeg ik de vraag. Hoe weet jij dit allemaal Diane? Inmiddels geef ik al een 15 jaar creatieve workshops. Door veel over materialen te lezen en vooral te experimenteren met van alles, kom je een hoop aan de weet. Ik wil zeker niet beweren dat ik alle materialen van leveranciers op de juiste manier verwerk. Maar mijn workshoppers gaan met mooi werk en tevreden naar huis.. Ik Diane van 2handjes  wil graag mijn kennis met jullie delen. Dit is mijn 2-de blog over schilderen met acrylverf. Met deze blogs over schilderen wil  jullie wegwijs maken in de wereld van schilderen als hobby. 
Ben je benieuwd naar de workshops schilderen die ik geef.

 

Welke schildersdoeken kun je gebruiken?

Er zijn verschillende kwaliteiten schildersdoeken te verkrijgen. Het worden vaak ook "dragers" genoemd. Bij de aankoop van een doek zie je enorme prijsverschillen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de doeken. Linnen doeken zijn vaak prijziger. Voor de beginnende kunstschilder is het  onnodig om met de duurste doeken te beginnen. De kwaliteit wordt aangegeven in grammen per vierkante meter of het aantal draden per centimeter. Linnen heeft de eigenschap , dat er veel spanning op kan staan. Dat is bij katoen niet zo. Op grote doeken wordt dan ook vaak linnen gebruikt. Katoen heeft de eigenschap, dat het gemakkelijk vocht opneemt. Gebruik je katoen op een groot doek dan zal hij gemakkelijk gaan bobbelen. Naast de kwaliteit van het doek is ook het hout van het raamwerk belangrijk. Een betere kwaliteit hout en wat dikker, geeft minder kans op het kromtrekken van je schildersdoek. Professioneel worden ook wel aluminium spieraam gebruikt en dan hoort kromtrekken tot het verleden.  Wanneer je begint met schilderen kun je beginnen met het kopen van kant en klare doeken, die zijn er voldoende te koop. Er zijn  katoenen doeken te koop in allerlei prijsklasses. Mijn advies je hoeft niet met de duurste te beginnen. Ik werk graag met de doeken van Reeves. Die zijn gemaakt van 100 % gebleekt katoen en zijn te krijgen in verschillende kwaltiteiten en maten. Wanneer je op linnen werkt dan is het verstandig om eerst een gesso op je doek te gebruiken. Dit is een krijtachtige verf die de hechting van je verf op het doek beter maakt.

Waar koop je schildersdoeken?

Schildersdoeken verkopen ze op heel veel plaatsen. Je kunt doeken op de meest vreemde plaatsen kopen. Kruidvat, Action, maar mijn voorkeur gaat uit om naar een speciaalzaak te gaan. Advies, voelen en zien blijft voor mij belangrijk. Zei kunnen je op een later tijdstip zelfs helpen om zelf je doek op te spannen. Het zou echt jammer zijn wanneer deze "snoepwinkels"verdwijnen. Deze mensen hebben zoveel kennis in huis, die ze graag met iedereen delen.  Ook op het internet is er veel aanbod en zijn de prijsverschillen soms enorm. Maak dan ook gewoon zelf je keuze hierin.

Welke technieken kan ik met acrylverf doen?

Met acrylverf kun je op verschillende manieren werken. Onverdund, verdund of je kunt verschillende materialen door de verf mengen. Ik za jullie de verschillende technieken uitleggen.

  • Verdunde acrylverf

 Dit geeft het effect alsof je een aquarelschilderij maakt. Je verdunt de verf met heel veel water. Je krijgt dan dan hele doorzichtige laagjes. De verf zal wel gewoon watervast opdrogen. We noemen deze manier van schilderen ook wel glaceren.

  •  Onverdunde acrylverf

Ik speek hier van onverdunde acrylverf, maar om de verf lekker uit te smeren voeg ik wel een beetje water toe. Breng de verf aan in verschillende laagjes. De vlakken die je zo maakt, worden op deze manier effen. Natuurlijk kun je spelen met lichte en donkere vlakken. Je zult merken dat bepaalde kleuren minder snel dekken. Bij de Amsterdam verf van Talens die ik gebruik, staat het de dekkracht ook op de pot.

  • toevoegen van verdikkingsmiddelen

Dit vindt ik de leukste techniek om mee te werken. Het geeft een fantastisch effect op de doek wanneer je werkt met opliggende vlakken. Ik gebruik om dit effect te krijgen een modelleerpasta. Deze meng ik door de verf. Je kunt daarna kiezen, om de dikke verf er met de kwast of met een palletmes op je doek te zetten. Het verwerken van deze manier van schilderen vergt wel een langere droogtijd. Normaal kun je dan op echt dik opgebrachte vlakken, pas een dag later verder schilderen. Ik versnel dit proces door een transparant opdrogende lijm door de pasta te mengen. Als ik het dan föhn, kan ik na een uurtje verder met schilderen. Na het opbrengen van de pasta kun je leuke effecten krijgen door er b.v. met lijmkammen doorheen te trekken. Allerlei leuke effecten zijn er te krijgen, dus gewoon experimenteren.

  • toevoegen van andere materialen

Naast het toevoegen van modelleerpasta zijn er nog veel meer producten die je door de acrylverf kunt mengen. Ik zal je wat voorbeelden geven, houtschaafsel, schelpenzand, stukken stof of kralen. Na het aanbrengen op je doek, kun je gewoon over de materialen heen schilderen. Er zijn allerlei kant en klare producten te koop, maar zelf experimenteren is leuker en vaak een stuk goedkoper. Ik zelf gebruik wel altijd als basis de pasta erbij. En voor het snellere drogen gebruik ik wederom de transparant opdrogende lijm erdoor. De workshops die ik geef duren maximaal een dag, door deze lijm te gebruiken kunnen we in een korte tijd toch heel veel effecten realiseren. In het mengsel van pasta en lijm kun je allerlei materialen drukken. Na droging zitten ze meteen goed vast. Denk bv aan schelpen, kralen of natuurlijke materialen.
Steeds vaker zie je schilderijen met enorm veel glans. Dit bereik je door acrylverf te vermengen met een glanzende acrylaathars. Deze hars is ook te verkrijgen in een matte en een semiglanzende uitvoering.

Kan ik een beschermlaag aanbrengen?

Zeker, beschermen is een aanrader. Dan is je doek ook minder stofgevoeleig. Wanneer je dikkere lagen aangebracht hebt is het belangrijk, je schilderij eerst goed te laten drogen voordat je er een beschermlaag op aanbrengt. De laag die je aanbrengt is niet alleen voor de bescherming maar ook hier kun je verschillende effecten mee bereiken. Mat, glans, zijdeglans. Je kunt kiezen om een kwastvernis te gebruiken of een vernis uit een spuitbus. Per merk is het vaak verschillend hoeveel laagjes je aanbrengt voor het mooiste effect. Een kwalitatief goede vernis geeft geen gelige verkeuring in de loop der jaren.

Schilderen is vooral genieten en experimenteren is je uitdaging.

Loop je nog tegen een probleem aan, schroom dat niet om me te bellen.

Diane 2handjes creatief

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG