2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

 Ikea bamboeschaal bewerkt met leer

schaalbewerkt met leer

Deze schaal komt van Ikea.

Materialen:

materialen om een schaal met leer te bewerken

  • Bamboeschaal van 30 cm
  • verf Amsterdam kleur 661 Turkooisgroen
  • reliefpaint Talens kleur 814
  • lapjes leer in kleurtjes, een glazen steen en een schaar
  • transparant opdrogende lijm (mijn favoriet Powertex)

Het ontwerp.

Ik heb eerst een ontwerp op papier gemaakt, maar dat hoeft niet hoor. Je kunt ook vrij aan de slag gaan. Een ontwerp groeit ook vaak onder je handen. Het is leuk om het leer over de rand te laten lopen. Nadat het ontwerp klaar was heb ik met pen op de achterkant van het leer het ontwerp getekend. Alles daarna netjes uitgeknipt en op de schaal gelegd. Op papier kan het ontwerp goed zijn, maar als het op de schaal ligt weet je zeker of het goed is.

Het beschilderen van de schaal.

Eerst je schaal even goed schoonmaken, zodat er geen leerrestjes meer op liggen. Je kunt het beste de schaal aan boven- en onderkant in 2 dunne laagjes mooi dekkend schilderen. Wanneer de schaal goed droog is kun je beginnen met de leerstukjes op de te schaal maken.

Het ontwerp op de schaal maken.

Het leer op de schaal plakken is een secuur werkje. Probeer zo min mogelijk lijm op de bovenkant van het leer te doen. Voorzichtig insmeren, dus. Zorg wel dat er voldoende lijm aan de onderkant zit, want anders laten de fijne puntjes van de blaadjes gemakkelijk los. Ik gebruik graag de transparante powertexlijm, die werkt snel en met een vochtig doekje kan ik het leer gemakkelijk aandrukken en het teveel aan lijm meteen wegpoetsen. Neem je een andere lijm, gebruik dan een transparant opdrogende.  Wanneer je hele ontwerp van leerstukjes erop zit, kun je met de reliëfpaint aan de slag. Let bij het zetten van puntjes met zo'n tube goed op dat de stipjes rond blijven. reliëfpaint is gewoon verf en deze droogt gewoon hard op. Als je de puntjes niet voorzichtig erop brengt, krijg je als het droog is scherpe puntjes. Je kunt ook je schaal verfraaien met penseel en verf. Wanneer je schaal droog is kun je over de verf nog een transparante vernis zetten. Dan worden de kleuren intensiever. Je verf is dan ook minder gevoelig voor stof, je kunt de schaal met een vochtig doekje eenvoudig afnemen. Vernis niet over het leer. Ik heb op de schaal in het hart een glazen steen zitten. Deze heb ik gelijmd met een lijmpistool, maar dat kan ook met andere lijm.

detail schaal met leer

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2handjes creatief

tel: 06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG