2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Maak zelf deze leuke boekensteun van keramiek en recepten

creatieve boekensteunen zelf gemaakt

Koken is een bezigheid, waar ik vaak te weinig tijd voor neem. Tijdens een bezoek aan onze geweldige keurslager, heb ik zijn receptenboekje meegenomen om toch eens wat meer te gaan koken. Van dat koken is nog niet veel gekomen, wel heb ik er twee prachtige boekensteunen van gemaakt. Sorry Marco, maar je receptenboekje moest er aan geloven. Gelukkig komen er steeds nieuwe boekjes. Het halve servies verkoop in de winkel van 2handjes.

materialen voor een creatieve boekensteun

gescheurde tijdschriften voor zelf-maak-idee 

Materialen:

  • 2 plaatjes mdf 23 x 16,5 cm, 3 cm dik
  • twee stuks half serviesje
  • recepten uit een tijdschrift
  • powertex-lijm rood
  • powertex-lijm transparant
  • een schaar en een penseel
  • kit om keramiek te lijmen
  • bruin kraft papier
  • collorTricx (pigmentpoeder)

Lekker scheuren:

Als eerste ben ik begonnen om uit het receptenboekje alle plaatjes te knippen. Vervolgens heb ik de knipvlakken rafelig gescheurd. 

zelfmaakidee van een boekensteun

  keramiek bewerkt met rode powertex

Het bewerken van het keramiek en je mdf.

We zullen eens verder gaan met onze voorbereidingen. De plaatjes mdf heb ik eerst beplakt met de bruine kraft. Ik heb hiervoor verdunde powertex-lijm gebruikt. Pak het plankje in met één stuk papier, wat je hier en daar insnijdt. Mdf zuigt gemakkelijk vocht op, dus ik heb zowel het plankje als het papier ingesmeerd. Druk het papier aan met een droge doek. Je veegt dan meteen de overtollige lijm weg. Je kunt hier ook verdunde houtlijm (verdunnen met water) voor gebruiken, hoor.

Laat daarna de ingepakte plankjes goed drogen. Ondertussen heb ik het keramiek een laagje rode powertex-lijm gegeven. Ik heb het gebruikt als verf, weer eens wat anders. Je zou dit geglazuurde keramiek ook kunnen beschilderen met keramiekverf. Geen acryl gebruiken hoor, want dat zal uiteindelijk niet goed hechten. Laat de lijm goed drogen.

zelf gemaakte boekensteunen

 creatieve boekensteunen in de buitenkeuken van 2handjes

Het beplakken van de  ingepakte plankjes.

Dit ga je naar eigen idee doen. Beplak alle kanten. Doe alleen de verdunde lijm aan de achterkant van het papier. Druk dit papier ook aan met een droge doek en wrijf de overtollige lijm eraf. We gaan later nog een laag lijm over het papier doen. Wanneer je alles beplakt hebt, zal het keramiek wel droog zijn. Als je even föhnt kun je het papier ook nog wat aandrukken, dan zit het papier er mooi glad op.

Over de rode lijm heb ik nog een laagje verdunde transparante lijm gedaan met wat goudpigmentpoeder erdoor heen ( collorTricx). Over de beplakte plankjes heb ik dit ook gedaan. Nu zijn ook de plaatjes beschermd. Goed laten drogen is belangrijk.

We zijn nu toe aan de laatste stap. We gaan het keramiek op de plankjes bevestigen. Ik heb dit gedaan met een dun laagje kit. Laat het wel goed uitharden. Hier staan de boekensteunen te pronken in de buitenkeuken.

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

 

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG