2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een Hortensiakrans zelf maken.

hortensiakrans van 2Handjes

Wanneer ik 's morgens vanuit de loungekamer naar het parkeerterreintje tegenover 2Handjes kijk, kan ik vasstellen dat de herfst begonnen is. De hele dag door staan er mannen, vrouwen en kinderen met lange stokken noten uit de boom te slaan. Mijn kinderen staan er regelmatig vroeger voor op om wat gevallen noten te verzamelen. Wanneer je om je heen kijkt zie je aan de bomen het blad al een beetje verkleuren. Zo ook de hortensia's. Dit is dus ook de tijd om er een mooie krans van te maken. Wil je eens wat meer lezen en luisteren over hoe nu die mooie kleuren van de hortensia's te beinvloeden zijn kijk dan eens op de pagina van tuinieren.nl. Wanneer kun je de hortensia's plukken? Dit is op het moment wanneer de bloemen een knisperd geluid maken. Als je de hortensiabloemen te vroeg plukt zullen ze niet mooi indrogen maar verleppen.

materialen voor een hortensiakrans

 

 

 

 

Materialen:

  • strokransje 30 cm
  • minimaal 20 hortensiabollen
  • klosje wikkeldraad
  • kniptang
  • mesje
  • eventueel wat krammen

het maken van een hortensiakrans

Het wikkelen van de krans:

Knip om te beginnen de bloemen die je geknipt hebt in kleine trosjes. Laat de steeltjes zo lang mogelijk. We gaan het wikkeldraad om deze steeltjes draaien. Maak als eerste je wikkeldraad aan het kransje vast zoals op de foto hierboven. Zorg dat je klosje wikkeldraad aan de buitenkant van de strokrans komt te liggen. Neem dan een paar plukjes hortensia en leg deze aan de binnenkant van je krans. Ik ben rechts, dus ik laat de bloemen naar rechts wijzen. Ben je links dan doe je het net andersom. Tegen je eigen werkrichting in werken is gewoon niet handig. Wikkel het draad over de takjes en trek de draad goed aan. Leg het volgende plukje bloemen nu op de krans en wikkel weer. Neem niet teveel bloementrosjes tegelijk, werk fijntjes. Je maakt steeds ringen van werkblad tot werkblad. Je zult merken dan de buitenbocht van je kransje groter is, daar zet je dan ook steeds een bosje extra. Het is niet erg wanneer je soms een bloemmetje mee wikkeld. Probeer dit zo min mogelijk te doen. Er zit nog behoorlijk wat vocht in de bloemen en wanneer ze verstikt zitten, heb je kans dat er schimmel in je krans komt. Ga door tot met wikkelen tot je bijna rond bent.

Het eindigen en afhechten van je draad.

het maken van een hortensiakrans

  het verwerken van hortensiabloemen op een krans

Je hele krans is nu bijna bedekt met prachtige hortensia's. Om een mooi einde te maken heb ik nog wat tips voor je. Laat de steeltjes van de laatste bloemtrosjes onder de bloemen vallen die je als eerste gewikkled hebt. Heb je hier moeite mee dan kun je er ook voor kiezen, om de laatste trosjes er met krammen tussen te zetten. Dit zijn handige dinggetjes die je bij een tuincentrum of bloemenwinkel zo kan kopen. Ik had ze zelf even niet in huis vandaar dat ik stukjes bloemendraad geknipt heb en deze gebogen heb tot een kram. Als je dit doet heb je wel stevig draad nodig. In de bloemistenwereld noemen ze deze dikke draad, een pook. Door met de krammetjes te werken kun je eenvoudig hier en daar nog wat bloemmetjes ertussen zetten. Als laatste heb ik de krans omgedraaid en het wikkeldraad afgeknipt en nog een paar keer onder een gewikkelde draad doorgehaald, zodat alles stevig vast zit. Kijk aan de onderkant nog even na of je aan de zijkanten nog wat bloemen erbij moet zetten. Je mooie krans is nu klaar. Leg hem gewoon in je woonkamer, dan zal hij mooi indrogen en geniet je er de hele winter van. Die van mij leg ik op een grote schaal en ik leg er nog wat noten bij.
Ik zeg HERFST!

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG