2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin youtube 2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een make-over van een Ikea-meubel

ikea bureau

Kinderen groeien uit hun kamer. Deze vakantie was een mooi moment om de kamer van mijn zoon (17), om te toveren naar een volwassen omgeving. Om alles meteen weg te gooien vind ik ook zonde, dus dan de meubels maar een creatieve make-over geven. Zoonlief vond dat allemaal niet nodig, maar deze creatieve moeder wil graag dat de styling een beetje klopt. Eigenlijk wil ik het altijd kloppend hebben, dus aan de slag. In het atelier van 2Handjes , waar ik workshops geef is altijd wel wat te vinden om zoiets te doen. Het bureau en een kast wilde ik pimpen. Na een beetje rondlopen in mijn atelier had ik het gevonden. Er stond een rol donkerbruin inpakpapier en in het schap een kan met Powertexlijm. Nu nog een schaar en een brede platte kwast en lekker aan de slag. Deze keer is het een praktisch idee, maar ik deel ook dit graag met jullie. We gaan de kast en het bureau van berkenfineer omtoveren. Sorry IKEA.

  • papier, ik heb 50 grams kraftpapier gebruikt.
  • een schaar
  • een platte kwast
  • powertexlijm (transparant)
  • st. marc

Hoe begin je?

berkenfineer van ikeamaterialen om een ikeakast te pimpen

Begin met het vetvrij maken van de meubels. Gebruik hiervoor een sopje van water en st. marc. Laat daarna alles goed drogen. Om lekker door te kunnen plakken ga je eerst heel veel stukjes papier knippen. Ik heb gekozen voor stukken met allemaal rechte vlakken, dus geen rondingen. Hier kun je zelf natuurlijk een keuze in maken. Kan me ook voorstellen dat je er bij een meidenkamer ook hartvormpjes bij gebruikt. 

Het lijmen van je papier.

ikea-meubel-oppimpenbeplakken ikea meubelmalm bureaublad ikea op weg naar een nieuw leven

Ik heb aan de lijm een beetje water toegevoegd, zodat hij wat beter uitsmeert. Lijm een stuk van je vlak in met powertexlijm, leg er vervolgens een papiertje erop. Smeer hier lijm overheen. Leg nu je volgende papiertje neer. Laat de papiertjes elkaar een beetje overlappen. Op deze manier weet je zeker dat je alles bedekt. Er zit lijm onder je papier en over het papier. De lijm mag er best een beetje dik opzitten. Druk het papier goed plat met je kwast. Er mogen geen keukels in je papier zitten. Je neemt natuurlijk ook de zijkanten mee en laat het papiertje een stukje doorlopen aan de onderkant van je blad. Zorg wel dat je daar ook de lijm onder en over het papier smeert. Breng op de hoeken extra verstevigingsstukjes aan. Verwerk je papier zo strak mogelijk. Vooral op de hoeken, knip beter meerdere kleine stukjes die je over elkaar plakt. Het is een behoorlijke klus. Trek er lekker veel tijd voor uit. Maak wel steeds een paneel helemaal af.

het drogen.

een nieuwe look van een ikea meubel

Laat de lijm rustig drogen. Neem tussendoor steeds een kijkje. Het kan zijn dat er soms toch een luchtbel onder zit. Prik met een naald even door het papier en wrijf er met een zachte doek over. Dit kan alleen wanneer de lijm bovenop droog is. Het drogen van de lijm eronder duurt vaakt iets langer. Het is dus even zoeken naar het juiste moment om een luchtbel weg te werken. Als de lijm helemaal droog is kun je dit schoonheidsfoutje niet meer herstellen.

De eindresultaten

ikeakast bewerktikea-kast-malm opknappen

Het was een hele klus, maar het resultaat mag er wezen. Zoonlief heeft een prachtige kamer gekregen en moeders is tevreden met de TOP-styling. Omdat er een groot bed kwam, bleef er één kastje over. Deze ikea kast heb ik bewerkt met zwart papier. Het kastje staat inmiddels te pronken op de kamer van dochterlief. Hij is nog niet helemaal af, want we gaan met dezelfde lijm op de lades nog foto's lijmen van leuke momenten met haar vriendinnen. We gaan ze afdrukken in zwart/wit met een laserprinter. Alleen dan kun je met de lijm ook over de inkt gaan zonder dat deze uitloopt.

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

 

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG