2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een idee voor een kerstjuweel om zelf te maken

halsketting

Vandaag heeft het voor het eerst flink gevroren. De meesten mochten weer wat eerder opstaan om hun auto ijsvrij te maken. Wat ben ik toch een gelukkig mens, ik woon en werk lekker op één plek. Inmiddels schijnt het zonnetje weer en zie je buiten toch blije gezichten. Zal het nu dan toch een beetje winter worden? Voor mij hoeft dat niet hoor, maar een witte kerst is wel erg leuk voor de meeste mensen. Ik heb de afgelopen blogs geschreven over allerlei gezelligheid voor jullie in huis. Vandaag gaan we onszelf opfleuren. We gaan een ketting maken bij onze kerst outfit. Ik heb gekozen voor een neutrale ketting maar wel mat bling-bling. Ik weet niet af je alle onderdelen overal kunt kopen, maar je bent altijd welkom in het atelier/kralenwinkel van 2Handjes om de materialen te halen of je boekt nog snel een workshopje en je maakt de halsketting hier. De les is gratis.

materialen voor een halsketting

 

 

 

 

Materialen:

Het hangornament zal het grootste probleem zijn om ergens anders te krijgen. Bel gerust even naar de groothandel, waar ik het gehaald heb. Zei kunnen je vast vertellen waar je het ornament nog meer kunt krijgen.

 • hangornament.
 • rond leer van 4 mm
 • magneetsluiting
 • 4 kralenkapjes
 • stukjes rondgestikt leer
 • wat bedeltjes
 • kraaltjes
 • kettelstiften
 • nietstiften
 • swarovski-steentjes
 • ringetjes
 • een kniptang, 2 platbektangetjes en een rondbektangetje
 • strasslijm en sieradenlijm

nietstift en kettelstift voor sieraadmagneetslot

Het verschil tussen een niet- en een kettelstift:

Laat ik beginnen met uitleggen wat het verschil is tussen een niet- en een kettelstift. Een nietstift heeft een plat kopje aan het uiteinde en een kettelstift een oogje. Aan een kettelstift kun je nadien nog wat aanhangen. Het kettelen is niet moeilijk om te doen, maar vergt veel oefening.

Uitleg van kettelen.

kettelstift met kraal kraal op een kettelstift voor kettingrondbektang om sieraden te makenleren werken met kettelstiften

Schuif het kraaltje over de kettelstift. Buig de kettelstift nu om, strak boven je kraal. Knip een stuk van je kettelstift. Laat ongeveer 8 mm over. Nu heb je je rondbektangetje nodig. Zet je platbektang op het einde van de kettelstift, halverwege je tangetje. Alleen dan krijg je een mooi oogje. Knijp flink, anders krijg je de kettelstift niet rond gebogen. Zorg dat je het oogje goed sluit, anders valt het bedeltje er strak af. Het is best moelijk om het zo uit te leggen. Ik dacht laat ik even op Youtube kijken en vond een handig filmpje voor jullie.

 

Het bevestigen van je kralenkapjes aan het leer.

Als eerste heb ik het leer dubbel gedaan en tegen elkaar geklemd met een lange nietstift. Doe er wat sieradenlijm tussen, is steviger. Voor je het kralenkapje erop doet nog wat extra lijm op de top. Doe nu het uiteinde door het kralenkapje en maak er ook een mooi rondje aan. Net als ik hierboven beschreven heb.

Het verwerken en bewerken van het ornament.

Lijm als eerste je swarovski-steentjes op het ornament. Ik lijm de steentjes altijd met strasslijm. Let wel op, want als je net gelijmd hebt schuiven de steentjes nog een beetje. Wanneer de lijm een beetje aangedroogd is, blijven ze goed op hun plaats zitten. Het drogen van de lijm duurt wel even. Doe dit anders gewoon een dag van te voren. Knip het leerkoord op maat en lijm de handige magneetbollen. Heb ik gedaan met sieradenlijm.

Het bevestigen van je kralen.

openen van ringetjes om sieraden te maken

 

 

 

Als laatste gaan we alle onderdeeltjes aan het ornament maken. Kijk zelf even welke maar ringetjes het best zijn. Maak ringetjes altijd open met twee platbektangetjes. Beweeg één tangetje naar voren en de ander naar achteren. Bij het sluiten doe je dit ook. Op deze manier blijft je ringetje rond.

Ik ben nu helemaal klaar voor de kerst. Vanaf volgende week komen er weer blogs over hele andere onderwerpen. Fijne feestdagen voor al mijn bloglezers.

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG