2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een kerstplacemat

kerst placemats zelf gemaakt

Wat een stormachtige dag vandaag zeg. Er zullen een hoop zenuwachtige kindjes zijn. Vandaag is het pakjesavond, als dat maar goed gaat met al die wind. Ik Diane van 2Handjes ben op deze dag met hele andere leuke dingen bezig. December is voor deze creatieve duizendpoot een maand van Kerstdecoraties. Naast het geven van de kerstworkshops, schrijf ik de afgelopen weken ook een creatief blog voor iedereen die thuis aan de slag wil. Op de website staan inmiddels verschillende Kerstblogs. Vandaag gaan we de feesttafel eens verder aankleden. Een blog over het maken van kerstplacemats.

materialen voor maken van een kerstplacemat

 

 

 

 

Materialen:

Hoe je de placemat gaat versieren hangt natuurlijk helemaal af van welke kleur en sfeer je feesttafel gaat krijgen. Ik heb gekozen voor een winterse uitstraling met alleen maar natuurlijke- en witte materialen. Het belangrijkste wat ik jullie vandaag wil leren is hoe simpel je met eenvoudige spulletjes steeds iets verrassends kunt maken. Het is zeker niet nodig om hier altijd hele dure decoraties voor te gaan kopen. De natuur schenkt ons een heleboel. Wat iedereen nodig heeft is inspiratie. De tuincentra hebben gigantische kerstafdelingen en er zijn een hoop kerstshows. Ga die eens bezoeken en de inspiratie komt vanzelf. Ook materialen die je in het bos op de grond vind kun je gebruiken. Weet wel dat je uit het bos niet alles zomaar mee mag nemen. Het meenemen van mos is ├ęcht strafbaar.

  • gedroogd bananenblad.
  • verschillende kerstdecoraties in het wit
  • een lijmpistool
  • lijmpatronen

werken met een lijmpistool

De basis van de placemats:

Ik heb als basis bananenbladeren gebruikt. Ik heb deze losse bladeren gekocht op een rol. Ze hadden een breedte van 50 cm, meteen een mooie maat voor de placemats. Deze bladeren hadden al een witte verflaag. Kom je bladeren tegen die dat niet hebben, geen probleem want met een verdunde acrylverf (water) maak je ze zo wit. Ik zou dan wel adviseren om ze eerst te lijmen en dan pas te schilderen. Ik heb twee lagen bladeren op elkaar gelijmd met een lijmpistool. Dit werkt lekker snel, maar lijm steeds een klein stukje. De lijm droogt erg snel en wanneer hij droog is lijmt het niet meer. Soms had ik stukken bladeren die te lang waren, deze heb ik gewoon gelijmd en daarna op maat geknipt. Ik heb er inmiddels 6 gemaakt, voor het hele gezien. Heb je deze bananenbladeren niet probeer het dan eens met ander blad. Je kunt ook blad uit het bos meenemen en dit drogen. Zijn ze niet stevig genoeg, lijm dan je blad op een plaatje stevig karton.

Het versieren van je placemats.

De basis is er nu, we gaan versieren. Misschien handig om een bord en een glas wat je wil gaan gebruiken voor het kerstdiner bij de hand te hebben. Het is fijn als je placemat af is en je kunt ook je bord en al het bestek voor de verschillende gangen kwijt. De decoraties heb er ook gewoon met het lijmpistool opgelijmd. Ik heb om het voetje van het glas een mooie witte vlinder gedaan. Misschien ook een idee om iedereen een andere kleur vlinder te geven. Dan weet je steeds je eigen glas te vinden, handig als je al een paar wijntje op hebt. Ik heb de boomstammetjes voor het glas op de placemat gelijmd. Je kan er ook een losse onderzetter van maken.

Veel plezier met het maken van je tafelversiering.

blog-kerst-placemats-kerstdecoratie-zelf-maken zelfgemaakte onderzetter met een glas

 Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.
Je bent altijd welkom voor een creatieve workshop.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG