2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Maak zelf een schemerlamp van je oude spijkerbroek

schermerlamp-zelf-maken-voorbeeld

Het blijft moeilijk om afscheid te nemen van je oude spijkerbroek. Een broekje wat zo lekker zit doe je niet zomaar weg. De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest voor 2Handjes om nieuwe lampen te ontwerpen voor de workshops. Omdat handwerken niet echt handig is in mijn atelier, deel ik ontwerp via het web.

Vandaag voor jullie een blog over het maken van een schemerlamp van een oude spijkerbroek en leuke knopen. Lees eerst het hele blog, dan kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het knutselen. Het boren van het gat in de bloempot en het bevestigen van je fitting is wat moeilijker.

materialen om een schemerlamp te maken van een oude spijkerbroek zelfmaakidee voor een lampenvoeteen gat in een lampevoet zelfgemaakt

Materialen:

  • een oude spijkerbroek
  • naald en draad
  • knopen
  • een bloempot Ø 14 cm, hoogte 11 cm
  • lampekap
  • een grote naald
  • stukjes stof (ik heb een ruitje genomen)
  • een fitting waar een lampekap op kan en een snoer met knippertje
  • een hol draadeinde van 8 mm
  • wat restjes katoen

Boor de gaten in de bloempot

Ik heb een bloempot genomen die een beetje taps toe loopt. Boven in de bloeppot heb ik heel voorzichtig een gat geboord van 8 mm. Ook aan de zijkant. (zie foto's) Doe dit heel voorzichtig anders klapt de bloempot kapot. Je kunt er het gat ook in slijpen met een freesje op de dremel, dat gaat gemakkelijker.

Naai je spulletjes op de broekspijp

Knip nu de broek aan stukken. Als basis waar ik op ben gaan naaien heb ik 25 cm van de vroekspijp gebruikt. Wel een broekje met bredere pijpen, anders past je bloempot er niet in. Je kunt natuurlijk altijd je ontwerp aanpassen aan je broekje. Ik heb op de broekspijp wat zakken genaaid en andere stukken van het broekje. Om de boel wat op te vrolijken heb ik ik er geruitte stukjes stof en knopen erop genaaid. Het afgeknipte stuk broeksspijp heb ik aan de bovenkant omgezoomd met een groffe steek. Daarvoot heb ik katoen witte katoen gebruikt. Mijn basis is nu af. We gaan nu de fitting bevestigen.

Het bevestigen van de fitting

Dit is wat moeilijker. In de gewone bouwmarkt kun je wel een buisnippel kopen, maar die is maar 5 cm lang. Om de kap wat hoge boven de lampevoet te laten komen moet dit draadeind eigenlijk minimaal 12 cm lang zijn. Ik heb hier dan ook een hol draadeind voor gebruikt die ik op lengte afgezaagd heb. Lukt het niet om dat te bemachtigen, dan mag je altijd contact met me opnemen. Bevestig als eerste je draadeinde. Je hebt daar de bijgeleverde platte bouten voor nodig om je draadeinde vast te zetten. Maak eerst een gat in de spijkerbroekspijp op de plaats waar het gat in de bloempot zit. Doe daar het uiteinde van je elektriciteitssnoer doorheen. Schuif nu je snoer door het draadeinde. Pak je fitting en draai deze open. Schroef het onderste gedeelte op het draadeind. Sluit de electriciteit aan en draai het bovenste stuk op de fitting. We zijn nu toe aan de lampekap.

knopen op een oude spijkerbroek recycle een voet van een schemerlamp van een oude spijkerbroek zelfmaakidee

fitting op een zelfgemaakte lampenvoetzelfgemaakte lampevoet van een oude spijkerbroek

Je zet je spijkerbroek nog even vast, door een knoop net onder de fitting te leggen met een stukje stof.

Het bevestigen van je knopen

Voor het bevestigen van de knopen heb ik oranje katoen gebruikt. Als eerste prikte ik met een dikke naald gaatjes in de lampekap op de plaats waar ik de knopen bevestigde. Afhankelijk van het aantal gaatjes in de knoop. Twee of vier gaatjes. Ik heb de draad vervolgens in de naald gedaan en van binnen naar buiten de knopen vast gezet. Aan de binnenkant van de lampekap heb ik knoopjes in mijn draad gelegd.

een schemerlamp van een spijkerbroek

Nadat ik mijn lampje af had, heb ik hem weggeven via een leuke Facebookactie. Ik heb gevraagd of ze een goede reden konden geven waarom ze de lamp willen krijgen.

Dit schreef Carla: Het gaat mij niet zozeer om de lamp maar.....daar ik al 15 jaar over de vloer kom en je lange tijd in deze broek heb zien rond lopen ben ook ik 'n beetje gehecht geraakt aan die broek met "2 vuile afveeghandjes" dus!! Ze komt de lamp deze week ophalen.

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

 

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG