2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Maak zelf een spiegeltje van mozaïektegeltjes

spiegeltje van mozaieksteentjes

Sinds kort kun je ook naar 2Handjes komen voor een workshop mozaïek. Je kunt kiezen uit een dagworkshop of een workshop van enkele uurtjes. Je kunt het natuurlijk ook eens thuis proberen met tegeltjes die je hebt. Vandaag heb ik er een blog voor jullie over geschreven. Lees eerst het hele blog, dan kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het knutselen. Met tegeltjes mozaïeken is de eenoudigste manier. Smaakt het naar meer? Je bent altijd welkom voor een workshop, om andere technieken te leren.

meterialen om te mozaieken stroken mozaiektegelsknippen van mozaiektegels

Materialen:

  • verschillende tegeltjes
  • tegelsnijder
  • mozaïektang
  • houtlijm
  • spiegeltje
  • papiertape
  • voegmiddel
  • een bakje voor je voegmiddel en een roerstokje
  • een sponsje en water

Snij stroken van je tegeltjes en knip stukjes

En heb je mooie kleuren tegeltjes kunnen bemachtigen? Op internet  kun je ook losse tegeltjes kopen. Google gewoon even tegeltjes voor mozaïek. Er zijn webwinkels waar je losse tegeltjes kunt bestellen. Je hoort vaak mensen vertellen over het kapot slaan van tegeltjes. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar knippen. Het Nederlands gezegde: “goed gereedschap is het halve werk” geldt ook voor het mozaieken. Als eerste heb ik stroken gesneden van de tegels. Snij stroken van verschillende breedtes. Knip daarna met je mozaïektang kleine stukjes. Ik heb het spiegeltje vooraf even afgeplakt met papiertape.

Het lijmen van je tegeltjes

Voor het lijmen van de tegeltjes werk je met houtlijm. Ik doe de lijm altijd op een oude tegel. Doe steeds een klein beetje lijm op je tegel. De lijm droogt vrij snel in. Neem een steentje en dep hem in de houtlijm. Niet teveel lijm, maar zeker niet te weinig.Je zult merken wanneer je teveel gebruikt je steentje gewoon wegdrijft als je hem op het hout plaatst. Met houtlijm zitten de steentjes vrij snel vast, dus plaats ze meteen goed. Denk niet dat je ze na 10 minuutjes nog kun verschuiven. Zorg dat je aan de zijkanten van het spiegeltje met rechte stukjes werkt. Dit is mooier om te voegen. Blijf ongeveer een 3 mm van de kant. Doe dit ook aan de kanten van het spiegeltje. Maak zelf de keuze of je een brede voeg, of een smalle wil. Zelf vind smal mooier. Met de mozaïektang knip je de tegeltjes gemakkelijk op de juiste maat. Ga je in de toekomst meer mozaïeken, dan ga je zeker een knabbeltang aanschaffen voor het fijne werk. Voor dit eenvoudige spiegeltje is het niet nodig hoor. Ga lekker door met plakken.

lijmen van mozaiektegels spiegeltje zelf bewerkt met mozaiek

voegmiddel voor mozaiekaangemaakt voegmiddel voor mozaiek

Het voegen van je spiegeltje

We zijn nu toe aan het voegen. Ik heb gekozen voor een wit voegmiddel, maar jullie weten vast dat het er in allerlei kleuren is. Het aanmaken van een juiste hoeveelheid is nog het moeilijkst van het voegen. Voor het spiegeltje heb ik 300 gram afgewogen, dat is ruim voldoende. Het hangt af van de voegbreedte die je aangehouden hebt. Meng je voegmiddel in een bakje. Doe niet meteen al je voegmiddel in het bakjes, want als hij te dun is moet je er wel poeder bij kunnen doen. Doe steeds een beetje water bij je poeder en roer het mengsel. Maak het mengsel op yoghurt dikte en dan wel turkse yoghurt. (beetje dikker dus). 

inwassen mozaiekinwassen met cement van mozaiek

Giet nu je mengsel over de tegeltjes en verdeel het met je hand of een sponsje. Je zult merken dat het voegmiddel snel droogt, dus even doorwerken. Zet ook tegen de zijkanten voldoende voegmiddel. Laat alles enkele minuutjes aandrogen. De zijkanten kun je eenvoudig rechtmaken door het overtollige cement we te wrijven met een vochtig sponsje. Doe dat op de bovenkanten van de tegeltjes niet. Je cement wordt dan snel te nat en je veegt er te veel cement uit. Doe de bovenkanten van de tegeltjes af met een stuk papier, gaat dit moeizaam gebruik dan je vochtige sponsje om de grote hoeveelheden te verwijderen. Blijf wrijven tot alle overtollige cement weg is. Maak je ondergrond vooral niet te nat, dan gaat het lastiger. Door het op deze manier te doen, wrijf je ook gemakkelijk restjes lijm die bovenop je tegels zitten weg.  De tape kan er nu ook af. Neem een droge doek en wrijf je tegeltjes nog even lekker op, tot ze glanzen.

Dat was toch goed te doen hé? Een spiegeltje op deze manier mozaïeken is  heel goed te doen met de kids.

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

 

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG