2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Help de vogeltjes aan een nieuw huis

vogelhuisje gemaakt bij 2handjes

Het is nu nog een beetje koud, maar 's morgens hoor ik toch de vogels al fluiten. Voor hun is het voorjaar écht in aantocht hoor. De merels fladderen al door de tuin en ze zijn dol op de verdroogde takjes van de wingerd die in de tuinkamer groeit. Ik timmer met de kinderen regelmatig vogelhuisjes in elkaar, die we dan gezellig beschilderen. Leek me een leuk idee dit met jullie te delen.

Materialen:

 • gebruik watervaste multiplex 11 mm:
 • dak: 120x 155 mm en 95x 95 mm
 • Bodem: 95 x 95 mm
 • 2 Zijkanten: 95 x 185mm één kant schuin laten zagen naar 160mm
 • Voorkant: 120x 160 mm

Boor hier een gat in van doorsnede 28 mm op 50 mm vanaf de bovenkant. Boor op 25 mm onder het gat een gaatje van 6 mm voor het duveltje.

Wil je dat alles goed past, laat dan de voorkant en de achterkant van het huisje iets aflopen. 5 mm is mooi dan loopt je dakje mooi af en past alles perfect.

bouwpakket vogelhuisjebouwpakket vogelhuisbouwpakket vogelhuis
bouwpakket vogelhuisbouwpakket vogelhuis

 • houten duveltje 6 mm
 • hamer
 • spijkertjes
 • kwasten en penselen
 • acrylverf
 • eventueel decoratie om er op te plakken
 • stukje dakleer 120x155 mm en 2 schroeven

Aan de slag:

Zorg altijd dat je hout de juiste maten heeft, dat scheelt een hoop irritatie.
Neem als eerste het achterplaatje en één zijkantje.De achterwand heb je als het goed is aan één kant 5 mm af laten lopen. Dit is je bovenkant. Timmer als eerste de zijkanten aan de de achterwand. Werk secuur en zorg dat je alles recht vast spijkert. Daarna spijker je de bodem vast. Als laatste gaat de voorkant erop. Klinkt misschien een dom, maar het gebeurt hier regelmatig het stokje(duvel) hoort onder het gat. Het is zo moeilijk thuis komen voor de vogeltjes. Nu gaan we het dak in orde maken. Schroef het vierkante plaatje op het dakplaatje. Zorg dat het vierkantje in het huisje valt en de achterkant van het dak gelijk valt met achterkant huisje. Je ziet dat je dak nu mooi oversteekt. Lijm nu het dakleer op het huisje.

Het dak zal altijd los op het huisje liggen. Het is belangrijk dat je na het broedseizoen het huisje schoonmaakt. Het volgende vogelechtpaar wil graag in een schoon huis beginnen.

Het beschilderen van het vogelpaleis.

 

beschilderde vogelhuisjesbeschilderd vogelhuis

meisje met vogelhuisschilderen van vogelhuisjesjongen met vogelhuisje

Dit gaan jullie natuurlijk helemaal naar eigen idee doen. Ik kan jullie wel wat tips geven om het een beetje handig aan te pakken. Zeker wanneer je dit met de kinderen wil gaan doen.

Het is het mooiste om het randje van het dak dezelfde kleur, als je dakleer te geven. Haal het dakje eraf wanneer je het huisje gaat schilderen. Zet je huisje op z'n kop en schilder eerst de onderkant en een stuk van de zijkanten. Om het moor dekkend te krijgen 2 laagjes aan brengen. Drogen kun je versnellen door te föhnen. Waneer je nu het huisje omdraait kun je gemakkelijk de rest 2 keer schilderen. De binnenkant van het huisje niet schilderen. Je kunt nu met allerlei kleuren het huisje beschilderen of er nog leuke materialen erop lijmen. Wanneer je dingen erop lijmt kun je daar het beste een lijmpistool voor gebruiken, werkt snel en het lijmt prima. Je kunt je huisje nog extra versieren met krullen en eventueel je beschildering omlijnen. Ik gebruik daarvoor reliëfpaint van Talens. Dit is in verschillende kleuren verkrijgbaar in de hobbyzaak.

Wat zullen de vogels genieten van hun prachtige paleis.

Loop je nog tegen een probleem aan, schroom dat niet om me te bellen.

Diane 2handjes creatief

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG