2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin youtube 2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

het maken van een ketting met 7 veters

veterketting sieraden maken

waarom is dit bij 2handjes de meest gemaakte ketting?

Nadat ik begonnen ben met het geven van workshops glaskralen maken kwam meteen de vraag, Diane waar haal ik de materialen om er een ketting van te maken. Ik begon langzaam alle materialen in te kopen, die nodig waren om de mooiste kettingen en armbanden te maken. En jawel, binnen de korste keren had ik een winkel vol. In het begin sprak ik niet over een kralenwinkel, ik had gewoon veel spullen. Om het overzichtelijk te houden richte ik een aparte ruimte in voor alle materialen. Dit was het begin van mijn eigen kralenwinkel

In 2019 ben ik gestopt met les geven in sieraden maken.

kan ik deze veterketting thuis maken?

Natuurlijk kunnen jullie deze ketting thuis ook gemakkelijk maken. Ik ga jullie in stapjes uitleggen hoe jullie er aan kunnen beginnen. Belangrijk! lees eerst de hele beschrijving. Mijn ervaring is, dat het fijn  is om er aan te beginnen als je het helemaal begrijpt. Ik zal er dan ook veel foto's bij doen, want zien is handiger dan het alleen in tekst te lezen. Het aantal niet- of kettelstiften is afhankelijk van hoeveel bedels je onderaan een kralenstaafje wil hangen. Ook het aantal kralen is moeilijk aan te geven. Draai gewoon deze beschrijving uit en neem die mee naar de winkel, waar je spullen gaat halen.
Vanaf april 2013 zal ik ook korte filmpjes plaatsen op mijn YouTube kanaal, eerst zien is gemakkelijk om het daarna zelf te doen.

 

Wat heb je allemaal nodig?  kralenwinkel Noord-Brabant

 • 7 veters lengte minimaal 90 cm
 • 16 veterklemmetjes, voor één veter
 • een ring waar je 7 veters met moeite dubbel doorgaan
 • nietstiften
 • kettelstiften
 • kralen
 • minikraaltjes
 • bedels
 • ringetjes
 • 1 rondbektangetje
 • 2 platbektangetjes

Het maken van de ketting

We gaan aan de slag. Begin met dubbelvouwen van je 7 veters en friemel ze door de ring die de veters bij elkaar houdt.

sieraden leren maken

Doe nu de veters om je hoofd heen. Je kunt schuiven met de ring, omdat hij er vrij strak omheen zit blijft de ring ook op zijn plaats als je hem verschuift. Knip de veters aan de onderkant op verschillende lengtes. Houd er rekening mee, dat je onderaan de veters nog je kralenstaafjes komen te hangen. Mischien hang je er zelfs nog een bedel onderaan. Een te lange ketting is gewoon niet handig. Knoop de veters aan de bovenkant bij elkaar, met een stukje veter wat je afgeknipt hebt. Voordeel is, dat hij niet in de war raakt wanneer je hem niet draagt en aan de twee uiteinden van de veter maken we ook nog 2 leuke kraaltjes. Ziet het er in je nek ook leuk uit. Maak aan de onderkant van de veter nu een veterklem. Zie foto, je knijpt de klem om de veter heen.

sieraden maken in Dongensieraden maken thuis

Maak nu 14 staafjes klaar met verschillende kralen. Het is altijd verstandig om te beginnen en te eindigen met een minikraaltje. Zorg dat je minimaal 1 cm overhoudt op je staafje. Op de foto zie je links een nietstift, rechts een kettelstift. Aan een kettelstift kun je eventueel straks nog een bedel hangen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om aan sommige veters alleen een bedel te hangen, dan maak je minder staafjes klaar. Voor de 2 veters in je nek maak je een staafje met daar maar één kraaltje. Als je er veel kralen aanhangt zal je ketting ook zwaar zijn om te dragen. Buig je niet- of kettelstift om, als je de kralen eraan hebt zitten.(zie foto). Ik laat je eerst zien op een foto hoe je daar een mooi oogje aan maakt en leg het dan uit in tekst.

sieraden maken bij 2handjeswerken met rondbektangketting maken

Ik praat vanaf nu even alleen over de kettelstift, maar bij de nietstift is het natuurlijk hetzelfde. Je had de kettelstift omgebogen, afhankelijk van heveel kralen je er op hebt gedaan, heb je nu een lang of een korter stuk kettelstift over. Om een mooi oogje te maken, knip je het staafje af op 8 mm. Plaats het staafje tussen je rondbektanggetje, doe dat halverwege. Je krijgt dan een mooi oogje. Belangrijk is dat je stevig in het tangetje knijpt. Houd het tangetje en het staafje vast zoals op foto 1, uiteinde kettelstift gelijk met tanggetje. Draai nu naar je toe, staafje kralen natuurlijk vasthouden. Je zult merken dat je niet in één keer een volledig rondje kunt maken. Dit doe ik in 2 keer, overpakken zodat je weer een draai met je hand kunt maken. Dit vergt echt wel enige oefening. Laat het dan ook even voordoen wanneer je, je spullen in de winkel haalt. Het is voor hun een kleine moeite. Voor mij is het nooit een probleem, als je hier komt voor spullen. Ik doe het graag even voor. Zorg altijd dat je oogjes goed gesloten zijn. Op naar de volgende stap, we gaan aan iedere veter iets hangen. Heb je ook de 2 staafjes gemaakt met één kraaltje eraan voor in je nek?  Leg eerst je twee platbektanggetjes klaar en kijk even naar de volgende foto's

veterketting

Maak je ringgetjes altijd open met 2 platbektanggetjes, foto links. houdt de opening van het ringgetje in het midden tussen de tanggetjes. knijp wederom flink. Draai nu je rechtse tanggetje van je af. Haal het ringgetje door het oog van je veterklem, doe je kraal of bedel ook aan het ringgetje. Je sluit het ringgetje door nu het rechtse tanggetje naar je toe te draaien. Goed sluiten is belangrijk, anders verlies je, je kralen en bedels. Als je op deze manier werkt zal de vorm van je ringgetje altijd mooi blijven. Vergeet niet de 2 kraaltjes aan de veterklemmentjes te doen, die in je nek zitten.  Wanneer alles aan de veters zit, is je ketting klaar.

Lukt er iets niet, je mag me altijd bellen of mailen

Diane 2handjes creatief

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG