2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een leuk barretje, om zelf te maken.

blog-wijnkistje-4

Deze week heb ik een bedrijfsuitje van de Fontys Hoge school. Ze komen Grafitti doen en trendy armbanden maken. Het is een groep van 40 personen, die ook lekker komen happen en drinken. Wil je ook eens een leuk uitje organiseren kijk dan zeker eens op de website van alleHandjes, speciaal voor groepen. Door dit uitje onstond mijn idee voor dit blog. Om de wijn een beetje leuk te presenteren heb ik een soort barretje gemaakt. Om zo'n grote goep allemaal te helpen en te zorgen dat ze zeker niet zonder een wijntje komen te zitten, koos ik voor een wijntje wat in pakken van  liter zit. Mijns inziens niet zo mooi om de pakken met het handige tapje zo op het buffet te zetten. En dan gaat Diane's creatieve brein meteen werken. Ik heb leuke kistjes gemaakt om de pakken. Dit leek me een leuk idee om met jullie te delen deze week.

Materialen:

  • Mdf-plaatje 6 mm deksel 20x 13 cm
  • Mdf-plaatje 6 mm voorkant/achterkant 12,4x 24 cm
  • Mdf-plaatje 6 mm zijkanten19,4x 24 cm
  • houtlijm
  • speedboor van 25
  • acrylverf en kwasten
  • eventueel kurken
  • relïefpaint van Talens
  • decopeerzaag, voor het sleufje aan de voorzijde
  • schuurpapier 240

mdf voor wijnkistjewijnkistje van mdf

Het maken van de kistjes:

Ik ben begonnen om het hout te laten zagen bij de plaatselijke Hubo, zei helpen en denken altijd met me mee. Lekker makkelijk. De maten van het hout heb ik bepaald op de pakken wijn die ik gekocht heb. Ik weet niet of de pakken wijn die je kunt kopen altijd deze maat hebben. Die van mij kwamen van de Jumbo. Meet het voor de zekerheid even na. Om het tapje aan de voorkant goed te laten passen, heb ik in het midden van het voorplaatje een gat geboord met een speedboor van 25. De bovenkant van het gat zit op 7 cm. Daarna heb ik tot onderaan toe er een sleuf van gemaakt met de decopeerzaag. Het plankjes heb ik molenwiek in elkaar gemaakt. Het kistje heb in in elkaar gelijmd met houtlijm. Dit gaat prima, zorg wel dat je oplet dat alles haaks blijft zitten. Doe het in etappes. Houtlijm droogt erg snel dus lijm steeds één plankje. Ik heb het deksel als laatste gedaan.

Het beschilderen van de kistjes.

Als je kistje goed in elkaar zit kun je beginnen met schilderen. Ik heb gewoon acrylverf gebruikt en heb gekozen voor zwart. Je hebt het mooiste resultaat als je het kistje in twee laagjes verft. Schuur tussen de lagen even met schuurpapier 240. Vooral voor de kopse kantje is dit mooier. Na één keer schilderen staan de vezels van het hout omhoog en is het ruw. Even schuren en het is glad. Na de tweede laag heb ik het kistje doorgeschuurd, zodat er een beetje hout doorheen komt. Dit geeft het effect of dat het kistje al heel oud is.

print vectortekeningen

 

 

 

 

Het decoreren van de kistjes.

En toen begon het leuke werk. Ik ben achter de computer gaan zitten en heb op internet vectorbestanden gezocht van druiven, wijnglazen en wijnflessen. Dit zijn handige en eenvoudige tekeningen die je gemakkelijk over kunt brengen op deze kistjes. Ik zal je een handig trucje leren hoe je dit doen. Je maakt op 80 grams papier een printje, vergroot je tekening op de computer. Als je hem meteen op maat maakt, is het gemakkelijk overbrengen. Dat dunne papier gebruik ik omdat ik dan aan de achterkant van de print de afbeelding ook zie. Is het niet zichtbaar, doe het dan tegen het vensterglas. Dan schijnt je tekening zeker door. Je gaat met een potlood over de lijnen (achterzijde van de print). Gebruik een zacht potlood, dan laat je veel grafiet achter op het papier. Leg nu je tekening op het kistje. Nu ga je met het potlood aan de voorkant ook over je lijnen. Je zult zien, dat de grafiet van het potlood nu op je schilderwerk blijft zitten. Je hebt je tekening erop deze manier zo opstaan. Ik heb eerst alle kanten de tekeningen erop gezet. Hier en daar moet je mischien nog even met je potlood er een lijntje bijzetten. Met een tubetje reliefpaint ben ik over de lijntje gegaan. Hoeft niet zo heel strak. een beetje losjes is mooier. Aan de voorkant kun je ook nog zetten wat voor wijntje erin zit. Laat de relïefpaint goed drogen. Het is eigenlijk een dikke laag verf, dus dat duurt wat langer. Tijdens het maken van de wijnkistjes, kwamen er steed meer ideeën bij.

creatief wijnkistjecreatief wijnbarretje

Ik kon niet stoppen.

Ik heb ook nog een kistje beplakt met wijnkurken. Dit heb ik gedaan met het lijmpistool. Ik heb de kurken in vier stukjes gesneden. wil je een kurken gemakkelijk snijden, kook ze dan een minuut of 10. Zorg dat de kurken onder water blijven tijdens het koken. Leg er iets zwaars op, want ze willen alleen maar drijven. En toen had ik vier kistjes. Ik heb het kistje met kurken gebruikt voor de zoete wijn. Dit wordt minder vaak gedronken, dus ik wilde hem niet in mijn vaste barretje hebben. Ja een barretje, want ik kan de drie kistje op een plateau zetten. Dit heb ik gemaakt van een houten plankje en de vakken waarin de kistjes staan gemarkeerd met kurken. Ook weer vastgelijmd met het lijmpistool. Het denken stopt bij mij écht nooit, want terwijl ik het stond te maken, bedacht ik me dat het wel handig zou zijn als je er gemakkelijk je glaasje eronder kon zetten. De ervaring leert dat na het tappen er nog wel eens een druppel afvalt. Jammer als deze op de grond valt. Ik heb ook daar weer een oplossing voor bedacht. ik heb met lijmkit vier glaasjes eronder gemaakt. Opgelost. Wil je écht wijnglazen gebruiken dan moeten de pootjes natuurlijk hoger. Hier drinken we uit kleine glaasjes.

Jullie kunnen aan de slag!

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG