2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een handige schildersezel die je gemakkelijk zelf maakt

schildersezels gemaakt van schragen

Al enkele jaren werk ik met stagiaires, leuk om steeds jonge mensen binnen te krijgen in het atelier. Op deze manier blijf ik zelf ook jong en hip. Maar er zijn natuurlijk niet altijd workshops op het moment dat de stagiair er is. Wat doen we dan op al die andere dagen? Ik kan ze natuurlijk voor zichzelf of voor de winkel allerlei voorbeelden laten maken en lekker laten spelen in mijn heerlijke atelier. Maar dit zijn voor mij ook altijd mooie momenten om verbeteringen in het creatieve atelier aan te brengen. Ik liep tegen het probleem aan dat schildersezels voor de workshops schilderen bij 2Handjes zoveel plaats innemen in het atelier. Dit probleem gingen we aanpakken. We zijn samen naar de bouwmarkt gegaan en zijn daar rond gaan snuffelen. Samen hebben we de oplossing gevonden en willen graag het idee van deze handig op te bergen schildersezeltjes met jullie delen. Na het timmeren kon de stagaire lekker los om ze te beschilderen. Dat is vinden ze toch het leukst.

 schildersezel gemaakt van een schraag

 

 

 

Materialen:

 • een schraag
 • een balkje van 550 x 42 x 42 mm (l x b x h)
 • een dwarslat van 470 x 20 x 50 mm (l x b x h)
 • een afwerklatje met een hoogte van 40 mm.(onderkant recht, bovenzijde schuin)
 • houtlijm
 • kettinkjes voor aan de zijkant
 • boor/schroefmachine, boortje 4mm
 • 4 schroeven 80 mm
 • rubberen strips
 • hamer en spijkertjes
 • acrylverf en penselen

De voorbereiding:

Lees eerst even het hele blog, dan begrijp je waarom ik voor het gebruik van deze maat latjes en balkje gekozen heb. Wanneer je alles op maat gezaagd hebt, schuur dan even de zaagkanten. Weg met splinters. Daarna heb ik de beugels die aan de zijkanten zitten eraf gehaald. Ik vond deze niet praktisch, maar daar mag je zelf voor kiezen. Ik heb ze later vervangen door kettinkjes. Neem als eerste het balkje wat later aan de voorkant komt. Lijm hier het afwerklatje op, laat dit doorsteken aan de bovenkant. Ongeveer 1,5 cm. Ik heb gekozen om het te lijmen, want deze dunne latje scheuren gemakkelijk wanneer je er in timmert. Dit kan nu even drogen, dan maken we ondertussen even de tussenlat vast.

Het bevestigen van de tussenlat.

We gaan nu de tussenlat vanaf de zijkant vast schroeven. Om dat de schraagjes maar van vurenhout gemaakt zijn is het raadzaam om het schroefgat altijd even voor te boren. Omdat we niet willen dat de tussenlat gaat draaien, zetten we de lat aan elke kant vast met 2 schroeven van 80 mm.

schildersezel zelf gemaakt

Het bevestigen van het balkje aan de voorkant.

Het balkje aan de voorkant heb ik wat dikker genomen, omdat ik altijd 3D doeken beschilder. Als je het op deze manier doet kun je zowel dikke als dunne doeken op je ezel zetten. Ook dit balkje heb ik er gewoon opgelijmd met houtlijm. Je zoek zijn niet zwaar en als je de lijm goed laat drogen is deze verbinding met lijm prima. De stagaire heeft ze daarna in vrolijke kleurtjes beschilderd. Hier hebben we gewoon acrylverf voor gebruikt. Als laatste hebben we kettinkjes aan de zijkanten gemaakt.

detail creatieve schildersezel

 

 

 

 

Antislip.

Nadat ik de schildersezeltjes ben gaan gebruiken kwam ik tot de conclusie, dat de ezeltjes gemakkelijk wegschoven op de tafels. Ik heb er dan nadien nog rubberen strips onder gemaakt. Nu is het probleem van het wegschuiven ook verholpen. Het rubber heb ik met spijkertjes vastgezet. Inmiddels worden deze handige  creatieve schildersezeltjes volop gebruikt.

schilderij op creatieve schildersezel

 

 

 

 

Ik zeg, LEKKER SCHILDEREN!

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG