2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin youtube 2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Een kleurrijke ketting van fietsband

ketting van fietsband

Dit idee onstond nadat ik  tijdens een fietstochtje een lekke band had. Jullie zullen vast  ook wel eens een lekke band rijden met je fiets. Van die kapotte fietsband kun je een leuke ketting maken. Dan ben je snel vergeten dat je dat hele eind hebt moeten lopen naar huis met je fietsje aan de hand. Om deze ketting te maken heb ik stansjes gebruikt om rondjes uit de band te stansen. Dit hoeft niet persé hoor, je kunt ook de rondjes met een malletje op de band tekenen en gewoon uitknippen. Teken wel met een balpoint, dat kun je goed zien. Heb je geen kapotte band, ga dan gewoon naar de fietsenmaker. Hij kan je vast helpen. Hij legt je ook het verschil wel uit tussen een ronde en een platte band. Begin met het lezen van het BLOG.

materialen voor een ketting van fietsband

 

 

 

 

Materialen:

 • twee fietsbanden, één ronde en één platte
 • rolletje staaldraad en 4 knijpkraaltjes klein, voor 2 draden
 • 6 lange roze kralen van ongeveer 3 cm
 • 2 kralen voor aan het einde
 • slotje en 2 ringetjes
 • vilt
 • stans van 20 mm
 • stans van 25 mm
 • hamer
 • een kleine naald en zwart garen
 • een grote lange naald
 • kniptand en een platbektang

De voorbereiding:

Knip als eerste je platte fietsband over de lengte open.Voor de ketting die ik gemaakt heb. heb ik 80 rondjes van 35 mm uit de platte fietsband gehaald. Dit is een behoorlijke klus om te doen. Leg onder je fietsband een stevig stuk hout, waar je op kunt meppen. Het uitstansen gaat dan het gemakkelijkst. Je kunt ervoor kiezen om na het stansen de fietsband te wassen of nadien, wanneer je de rondjes hebt. Was ze af met warm water en wat afwasmiddel. Het is mooier wanneer je de witte gloed er goed af hebt. Na de fietsband heb ik 80 rondjes van 20 mm uit het vilt gestanst.  Voor de ketting heb je ook nog 22 reepjes nodig van 1,5 cm. Knip deze van de ronde band. Nu kun je aan de volgende klus beginnen het naaien. Gooi de overschot van je band niet weg, want ik zal vast nog wel eens een Blog schrijven van een ander ontwerp.

detail fietsband ketting

 

 

 

 

Je naaiwerkje.

Leg het kleinere viltrondjes op je fietsbandrondje. Leg aan één kant de rondjes op elkaar, dan krijg je aan de bovenzijde een groter zwart randje. Je kunt ervoor kiezen om ze er eerst op te lijmen, dan schieten ze niet zo gemakkelijk weg. Ik heb dit gedaan met sieradenlijm. Het kan ook met gewone hobbylijm. Nu is het de bedoeling dat je het rondje dubbel vouwt en de rondjes met naald en draad aan elkaar maakt. Doe dit op de plaats waar je de rondjes gelijk hebt gehouden. Bekijk de detailfoto maar, dan snap je het meteen. Dit kost behoorlijk wat tijd. Ik heb een paar avonden op de bank dit lekker zitten doen.

het rijgen

En dan nu het aanrijgen. Knip een stuk staaldraad van je rolletje van ongeveer 1 meter. Rijg als eerste je fietsband/vilt rondjes aan de draad. Doe je draad door het oog van een lange stevige naald. Waarom lang? Je zult merken dat je behoorlijk hard moet trekken aan je naald om door het materiaal te komen. Aan een lange naald heb je meer houvast. Kijk even goed naar de afbeelding, rijd de rondjes om en om. Je kunt ze ook later nog draaien, maar is moeilijker. Wanneer alles eraan zit kun je vanaf 2 kanten de andere materialen eraan rijgen. Wanneer je het op deze manier doet, kun je zelf je lengte bepalen en is de ketting meteen aan beide kanten gelijk.

detail van een ketting van fietsband

 

 

 

 

 

 

Ik heb als eerste een lange kraal eraan gedaan, dan 3 reepjes fietsband, een kraal, 3 reepjes, een kraal,
5 reepjes fietsband en een kraal om af te sluiten. En dat aan allebei de kanten. Nu zijn we zover om het slotje eraan te maken.

slot aan een ketting van fietsband

 

 

 

 

Knip nu je draad af en laat hem nog even een centimeter of 5 te lang. Schuif nu 2 knijpkraaltjes over je draad, buig je draad en steek hem terug door de eerste knijpkraal. Je heb dan een lusje. Zorg dat hij goed aansluit op je laatste kraal. Knijp het eerste knijpkraaltje plat. knip nu de draad af net onder je plat geknepen knijpkraal. schuif dan de andere knijpkraal over het uiteinde en knijp deze plat. Belangrijk is dat hij precies op het uiteinde plat wordt geknepen. Er mag niets uitsteken van je afgeknipte draad, dit prikt ander later in je nek. Doe dit aan 2 kanten. Maak nu aan één kant je slotje vast en aan de andere kant alleen een ringetje.

En dan is je ketting af!

Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een mailtje of bel me maar.

Diane 2Handjes creatief

06-2703 4102

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG