2handjes | creative workshops (logo)
2handjes logo met telefoon en mail
facebook linkedin
2handjes-social-media-pinterest Instagram Icon

Knoopketting met waxkoord

zelf ketting maken

Vandaag is weer zo'n trieste dag als ik naar buiten kijk. Die sneeuw hoeft van mij nu niet meer. Ik wil lente!
Laat ik deze week nog maar een blog schrijven over het maken van sieraden. Als je kapsel goed zit en je hebt bij je kleding een leuke ketting aan, dan komt het lekkere gevoel vanzelf. Maandelijks ga ik naar Utrecht om nieuwe trendy materialen in te kopen. Daarnaast komen de leveranciers me gelukkig vaak zelf opzoeken in Dongen.Ik ben altijd een druk baasjes. Vandaar dat er niet altijd tijd is om even snel naar de beurs te gaan, om spulletjes in te kopen. Ik ben dan al gauw een halve dag onderweg. De beurs is altijd op maandag en dat is ook meteen de drukste dag op de weg. Gelukkig hebben de meeste leveranciers ook een goede website, dus bestellen vanuit thuis is ook lekker gemakkelijk. Parels zijn nog steeds bij een hoop mensen, een geliefde kraal. Tot nu toe waren er alleen parels te koop met een heel klein gaatje erin, je kon alleen werken met staaldraad. Ik heb nu een leverancier gevonden, met parels met een gat erin waar ook waxkoord van 1 mm doorkan. Ik zal jullie dan ook een ketting leren maken met deze parels.

Heb ik altijd tanggetjes nodig om een mooie ketting te maken?

Er zijn gelukkig genoeg technieken waar je geen tanggetjes voor nodig hebt. De mooiste armbanden rijg je gewoon op elastiek. Je kunt hele mooie kettingen maken op waxkoord. Je hebt dit koord in verschiilende diktes. Met waxkoord van 1 mm heb je de meeste mogelijkheden. Waarom? Wanneer je waxkoord van 2 mm gaat gebruiken, zul je er al snel achter komen dat er niet zoveel keuze te vinden is in kralen met een groot gat erin. Een gat van ruim 2mm is voor kralen best groot. Het waxkoord van 1 mm biedt veel meer mogelijkheden. Het is ook in wel 20 kleuren te krijgen en er zijn meer kralen te krijgen waar het koord door kan. Wanneer je besluit een ketting te gaan maken met waxkoord let dan ook goed op bij het kiezen van je kralen. Soms heb je kralen, waar het koord net niet door het gaatje past. Controleer zeker even of er wit poeder aan de binnenkant van de kraal zit. Door het poeder met een naald weg te krabben, kan misschien het waxkoord er wel door. Wat hebben we allemaal nodig voor de knoopketting zoals hierboven. Ik zal beginnen met je boodschappenlijstje. J

Verzamel al deze materialen

materialen voor ketting

  • 6 meter waxkoord 1mm
  • 10 metalen(klein)
  • 1 doosje minikraaltjes , waar het waxkoord door kan
  • 15 kralen van keramiek
  • 12 parels in verschillende grotes (let op, dat het koord erdoor kan)

Je kunt natuurlijk ook een andere keuze van materialen maken. De techniek blijft hetzelfde.

 

Aan de slag

Daar gaan we dan. Knip 2 meter waxkoord af en doe aan de uiteinden sieradenlijm. Heb je deze niet, gebruik dan andere lijm of doorzichtige nagellak. Als je dit op de uiteinden smeert worden deze hard en gaat het rijgen een stuk gemakkelijker.
In het midden gaan we een knoop leggen. Normaal maak je een knoop door een lus te maken en het koord er door heen te halen. Dit gaan we bij deze ketting anders doen. Je haalt het uiteinde niet één maal door de lus maar 3 maal. Als je deze voorzichtig aantrekt zul je zien dat je een dikkere knoop krijgt. Dit is verstandig omdat je met kralen werkt met een groter gat. Rijg je eerste kraal aan het waxkoord en leg weer dezelfde knoop. Je kunt er voor kiezen om de knoop tegen de kraal aan te leggen of wat verder van de kraal af.

waxkoord ketting Wissel de kralen af, parel, minikraaltje en de kralen van keramiek. verdeel de kralen over je waxkoord.

De volgende stap, knip van het overige waxkoord stukjes van 30 cm. Doe ook aan deze uiteinden ook de lijm. Je zult vast al gemerkt hebben, dat vooral de mini kraaltjes niet echt gemakkelijk gaan. Kijk even naar de volgende foto, dan is het meteen duidelijk wat we nu gaan doen.

waxkoord voor ketting Leg in het midden van het koord een knoop. Rijg nu aan beide kanten of mini kraaltje, metaaltje met mini of een kraal van keramiek. Gewoon vanalles maken.

Belangrijk is ook weer om een dikkere knoop te maken 3 maal doorhalen. Knip wel even het stukje koord eraf waar lijm aan zit. Zoals je op de foto ziet kunnen de kralen vrij over het koord bewegen. De volgende stap is, dat we deze stukjes koord aan de ketting gaan knopen. Knoop ze vast boven een knoop, dan blijven ze daar op hangen. Verdeel alles. Als laatste knopen we de lange uiteinden van de slinger aan elkaar. Aan deze uiteinden kun je ook nog wat kraaltjes rijgen. Je ketting is klaar. Het is een hele lange ketting, je kunt hem ook 2 maal om je hals doen. Het is een eenvoudige techniek, maar door het gebruik van allerlei kleurtjes waxkoord en kralen, kun je steeds een nieuwe variant maken.

Lukt er iets niet, je mag me altijd bellen of mailen

Diane 2handjes creatief

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG