Maak zelf een foto op canvas.
Al enige jaren geeft 2handjes workshops om een foto op canvas te zetten, altijd succesvol. Natuurlijk wil ik mijn ervaring met het verwerken van een foto op canvas met jullie delen.Er zullen vast collega's zijn die het anders doen, maar mijn cursisten gaan altijd tevreden naar huis.
Belangrijk is om het goed voor te bereiden, want het is een preciesiewerkje. Vooral het laatste klusje de foto. Wanneer je aan het schilderij begint, is het belangrijk het meteen af te maken. De materialen kun je vaak in kleine hoeveelheden kopen in de betere hobbyzaak. Vind je het eng om er zelf aan te beginnen boek dan gewoon een workshop en ik help je. Daarna kun je thuis verder met deze kunstwerkjes maken. Ik leg in dit blog uit hoe je een zwart/wit foto verwerkt. Je kunt natuurlijk je schilderij ook in andere kleuren maken. Powertex is te koop in verschillende kleuren. Voor een mooi effect met zwart/wit foto's gebruik je de lood versie.
Materialen:
- 3D schilderij van 40 bij 60 cm
- schilderstape
- print van A-3 formaat op 80 grams papier met een inktjet printer
- powertex lood
- powertex Stone-art
- acrylverf
- spons
- potlood, lineaal, zachte brede penseel, groffe platte kwast(varkenshaar
- een rakel
- powertex fotoprint
- föhn
- paletmes
Meten is weten:
Het schilderij wat ik hier gemaakt heb heeft een grote van 40 bij 60 cm. Ik heb gekozen voor een 3D doek, je hebt dan een dik schilderij wat verder geen lijst nodig heeft. Je bewerkt ook de zijkanten met powertex. We beginnen om de foto mooi te verdelen op je doek. Teken met potlood af waar je foto komt te zitten. Zorg dat de foto er ruim in past, 2mm ruimte extra rondom. Dit werken we later weg. Het vlak waar de foto komt plakken we helemaal af met schilderstape. Dit is belangrijk, want hier mag zeker geen powertex komen zitten. Ieder oneffenheid onder de foto zie je. Berg je foto goed op voor je begint. Wanneer er wat lijm op komt, krijg je het er niet meer af.
Het verwerken van de powertex stone-art.
Wanneer je dit klaar hebt gaan we de papierpulp maken. Je doet de lood-lijm in een bakje, voeg nu wat stone-art toe en meng het met elkaar. Je zorgt dat je een dikke pasta krijgt. De stone-art is wit van kleur, na het mengen mag je dit niet meer zien. Smeer nu met de groffe kwast je mengsel op het doek, ook de zijkanten. Je bepaald zelf hoe grof je het wil. Je kunt tussendoor gewoon een papje bij maken hoor. Wanneer je tevreden bent met de structuur, is het belangrijk je kwast meteen uit te spoelen met warm water. Doe je dit niet dan kun je de kwast straks weggooien, hij wordt keihard. Dan is het belangrijk dat je de powertex goed laat drogen, dit kost wel wat tijd. Een föhn werkt goed, om het sneller te laten drogen. Je structuur hoeft nog niet keihard te zijn, maar hard genoeg om er op te schilderen. Het echte uitharden duurt een dag. Denk niet, dan ga ik morgen verder. Wanneer je powertex te droog is, krijg je de tape niet goed verwijderd en neem je stukken van de structuur weg. Laat de tape nog zitten! De volgende stap is het op kleur brengen van de powertex.
Het op kleur maken van je schilderij.
Je hebt de tape nog steeds op het vlak zitten waar de foto komt. De structuur op kleur brengen, doe je met zwart en witte acrylverf. Dit ga je doen met een sponsje. Ik neem altijd een groffe goedkope spons die ik in blokjes knip van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Maak je sponsjes een beetje vochtig, dan neemt de spons beter verf op. Je begint met het zwart. Dep voorzichtig op de structuur. Wanneer je daarna meteen het wit erop doet zul je merken dat de verf zich op het doek mengt. Je kunt eventueel tussendoor föhnen om de juiste nuances te krijgen. Het op kleur maken van je doek kost ook weer wat tijd. Neem tussendoor je foto erbij om te kijken of je doek nog lichter of juist donkerder moet.
Het spannende moment, de foto op je doek aanbrengen.
Verwijder nu je de schilderstape. Doe dit voorzichtig, zodat je niet de structuur van je doek meeneemt. Soms kun je een stuk structuur wat op de tape zit losmaken en omklappen. Je kunt dit later voorzichtig over de foto leggen. Het vlak moet helemaal schoon zijn.
Je neemt nu je zachte penseel en maakt een bakje met powerprint klaar. Zorg dat je voldoende lijm klaar zet, want het aanbrengen van de lijm moet snel gebeuren. De lijm die je over hebt kun je gewoon terug doen in het flesje. Smeer nu het hele vlak in met de lijm.Om zeker te zijn dat je alles goed ingesmeerd hebt is het verstandig om met je penseel horizontaal en ook nog verticaal over je doek te gaan. Neem nu je foto en druk hem voorzichtig aan één kant op het gelijmde vlak. Je gaat nu met de rakel voorzichtig over de foto. Werk niet te snel maar zorg dat de foto er glad op komt. Net als bij behangen. Mocht er toch nog een klein luchtbelletje onder zitten, geen probleem. Als je de volgende stap gedaan hebt, werken we die nog weg. Nu breng je met de zachte penseel ook boven op de foto een laagje lijm aan. Werk wel in één richting, of horizontaal of verticaal. Breng een dun laagje aan en verdeel de lijm gelijkmatig. Omdat je maar een dun laagje aanbrengt, zal de lijm ook snel drogen. Blijf dan ook niet met de penseel over de lijm gaan, want anders trek je het drogende laagje eraf. Wanneer de lijm erop zit ga je föhnen, wacht tot de lijm droog is. Je kunt nu voorzichtig met je vinger een eventuele luchtbel er nog uitdrukken. Doe dit voorzichtig. Probeer niet die luchtbel nog weg te drukken naar de zijkant, alleen loodrecht drukken.
Als laatste gaan we nu de overgang wegwerken tussen de foto en de structuur van de zijkant. Hiervoor nemen we een palletmes. Zet een laagje verf rond de foto. Je mag gerust wat over de structuur op het schildersdoek werken. Je verbergt hiermee dat je kunt zien dat we de foto geplakt hebben. Laat alles goed drogen en klaar is je mooie schildersdoek.
Loop je nog tegen een probleem aan, schroom dat niet om me te bellen.