Leuke waxinelichtjes in herfstsfeer, zelfmaakidee
Na een heerlijke wandeling in het september zonnetje, met mijn grote vriend 'de snoeischaar' had ik tassen vol met herfstmaterialen. Het was de bedoeling om één blogonderwerpje te maken, maar het zijn uiteindelijk 6 herfstuitspattingen geworden.
De komende weken kunnen jullie dan ook los, om thuis een gezellig herfstsfeertje weg te zetten. Sommige materialen mogen we volgens de nederlandse wet, niet meenemen uit de natuur. Aan deze regel zal ik me altijd houden, want er staan ook nog hoge boetes op. Voorop staat natuurlijk dat we zuinig horen te zijn op ons mooie Nederland. Het mos wat ik gebruikt heb, heb ik netjes bij een tuincentrum gekocht. Ik zal je in dit blog allerlei tips geven om leuke waxinelichtjes zelf te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Lees daarom eerst het hele blog, dan breng ik je mischien op allerlei ideeën.
Mijn gebruikte materialen.
- waxinelichtglaasjes
- lege jampotten
- wat mos
- dikke wol
- vilt op de rol
- lijmpistool en patronen
- eikeldopje van de Amerikaanse eik
- schilletjes van beukennootjes
- kaarsjes
Het lijmen.
Voor het decoreren heb ik dikke wol en vilt gebruikt. Bij de tuincentra is het momenteel volop te koop in allerlei diktes en kleuren. Je koopt het gewoon per meter. Wel handig dat je vooraf de omtrek van je potjes meet, dan weet je hoeveel je ongeveer nodig hebt. Niets is zo vervelend als bezig zijn en materiaal tekort komen. De eikeldopjes die ik gebruikt heb zijn van de Amerikaanse eik, ze zijn wat groter en platter. Op glas kun je gemakkelijk lijmen met een lijmpistool. Wel is het belangrijk dat je snel werkt en niet te grote vlakken besmeert met lijm. De lijm is erg snel hard en dan plakt het niet meer. Ik heb steeds wat hete lijm op het glas gedaan en vervolgens de wol erop gedaan. Even goed aandrukken. Kijk wel goed uit, want de lijm is erg heet. Je hebt zo een blaar. lijm van beneden naar boven. Ik heb eerst alle potjes beplakt met wol en vilt en heb ze daarna gedecoreerd. Het is eenvoudig om te doen en het resultaat is prachtig. Een verder uitleg is volgens mij niet nodig, gewoon los gaan. Ik heb de glaasjes gevuld met wat mos, zodat de kaarsje stabiel liggen en hoog in de jampotten. Hieronder nog allerlei tips lezen om andere materialen te gebruiken, om je glaswerk mee te beplakken.
Wat kun je allemaal nog meer gebruiken?
In plaats van de dikke wol, kun je de potjes ook bewerken met gewoon garen. Dan is het handiger om een andere lijmtechniek te gebruiken. Je drenkt het garen gewoon in houtlijm en knijpt het vervolgens uit. Wikkel dan het draad strak om de potjes, meerdere lagen over elkaar geeft een leuk effect. Na een dag is de lijm transparant opgedroogd en kun je verder met versieren. Je kunt de glaasjes ook inpakken met eikenblad. Er is speciale lijm waarmee je verse materialen kunt lijmen. Je kunt het krijgen bij de bloemenzaak. Vraag maar naar koudlijm van Oasis. Gedroogde blaadjes kun je wel lijmen met je lijmpistool. Ik de bloemenwinkel en in een tuincentrum verkopen ze plaatmos. Dit kun je als het gedroogd is lijmen met een lijmpistool. Is het nog vers, kies er dan voor om het te wikkelen met wikkeldraad. Dit is veel steviger. Kies voor gekleurd wikkeldraad, dan is het zelfs mooi wanneer het draad nog zichtbaar is.( tuincentrum). Stofjes kun je ook gemakkelijk lijmen, doe dit door de achterkant van je lapje in te smeren met houtlijm. Plak het op en smeer over de stof ook een laagje lijm. Na een dag is de lijm hard. Eeen combinatie van stof en garen is ook een idee. Ik kan zo doorgaan met oneindig veel tips te geven om te gebruiken. Kijk maar eens in je kasten en laadjes. Vaak heb je heel veel liggen aan materialen waar je nog van alles mee kunt. Volgende week weer een herfstcreatie.
SUCCES!
Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een
Diane 2Handjes creatief
06-2703 4102