hoe ben ik verslaafd geraakt aan speksteen?

Vijftien jaar terug ben ik begonnen aan mijn grote hobby beeldhouwen, dit doe ik bij Adriaan Seelen in het Brabantse Rijen. Hij heeft me besmet met het beeldhouwvirus. Ik heb het razend druk met mijn bedrijf 2handjes, maar niemand ontneemt me mijn cursus beeldhouwen.

Het geeft mij enorm veel ontspanning, ik ben gewoon een avond weg uit de hektiek van de dag. Mijn hoofd is na een avondje hakken helemaal leeg, heerlijk. Ik ga zo op in het hakken, dat ik zelfs na 15 jaar cursus, nog steeds niet alle namen van mijn medecursisten ken. De wereld om me heen bestaat op die avonden even niet. 

Vol enthousiasme vertelde ik aan mijn workshoppers over mijn ervaringen met een stuk steen. Steeds kreeg ik de reactie, Diane dat willen wij ook. Ze keken steeds vol bewondering naar mijn beelden. Dit zette mij tot nadenken. Hoe kan ik mijn workshoppers datzelfde gevoel laten krijgen. Omdat mijn cursisten gewend zijn om resultaat te hebben in een workshop van een dag, kwam ik uit bij speksteen. Deze steen is heel gemakkelijk te bewerken en tot hoogglans te polijsten. Ideaal om de workshoppers een kunstwerk te laten maken in één dag.

hoe begin je aan deze geweldige hobby?

ik wil beginnen met je te vertellen, dat je niet met het duurste gereedschap hoeft te beginnen. Met eenvoudige houtraspen uit de bouwmarkt kun je gemakkelijk je eerste beeldje maken. De fijnere raspjes die je kunt gebruiken zijn in goedkope uitvoeringen te krijgen. Kijk eerst eens rustig rond wat er allemaal te koop is. Het hoeft niet met de beste materialen te starten om te kijken of deze hobby iets voor je is. Mijn advies is eigenlijk, volg een workshop en dan leer je meteen de basis om zelfstandig verder te gaan met het bewerken van speksteen. workshop speksteen

ik wil er liever zelf aan beginnen.

Geen probleem, ik zal je opweg helpen.

Wat heb je allemaal nodig?

  • raspen
  • speksteen
  • schuurpapier korrel 60 tm 1500
  • bijenwas
  • kwastje

Het bewerken

- het vormen:

Het beste kun  je kiezen voor de beginner voor een zachte steen ,braziliaanse speksteen of een aziatische. Lees meer over de soorten op mijn speksteen blog . Bij deze envoudige uitleg, ga ik nog niets uitleggen hoe je een bepaalde vorm maakt. Begin eerst maar eens gewoon met de hele steen glad te maken met een groffe rasp. Maak gewoon een vorm die prettig aanvoelt  in je handen. Het maken van een mooie vorm komt later wel. We laten deze keer niets zien van het onbewerkte van de steen. Je zult na het bewerken van je eerste steen ervaren, dat er ook nog veel aan de vorm van je steen veranderd door het schuren. tijdens het bewerken van je steen, is het verstandig om met een kwastje het poeder te verwijderen. zeker niet blazen, het is niet gezond om dit stof in te ademen. Wanneer je voorzichtig werkt is het niet nodig een stofkapje te dragen. Natuurlijk is buiten werken het beste. Als de vorm goed aanvoelt, gaan we aan de volgende stap beginnen.

- schuren:

Mijn ervaring is, dat het prettig is om de eerste stap van het schuren droog te doen. Schuur de eerste stap droog met schuurpapier van korrel 60 (de korrel staat altijd op de achterzijde). Je schuurt door tot je vorm geen groffe krassen meer heeft. De volgende stap is korrel 120, vanaf deze stap gaan we schuren met water. Neem een teiltje waar voldoende water in kan, schuren doe je met veel water. Het zal dan ook gemakkelijker gaan. Je schuurt door tot hij weer krasvrij is. Dit kun je het best controleren door de steen, tussendoor te laten drogen. De ervaring leert dat je werk er goed uitziet als de speksteen nat is(glanzend). Echter wanneer hij droog is(dof) zie je vaak toch nog krassen, even doorschuren dus. Je herhaalt deze handeling met schuurpapier 240, 400, 600, 800, 1000, 1200 en 1500. Dat zijn er heel wat hé? Zorg dat je het schuren niet afraffelt, kies ervoor om 2 papiertjes te doen, stop dan gewoon even. Je kunstwerk hoeft niet in één dag af toch?

- in de bijenwas zetten:

Het schuren is klaar. Tijd om je beeld in de bijenwas te zetten. Als je de mogelijkheid hebt om de steen in de oven te leggen( gewoon in je keuken) op de laagste stand, zal de bijenwas gemakkelijk in de staan trekken. Is dit niet te doen, kies er dan voor om je steen warm te maken met een föhn. Je hebt er uren aan geschuurd en hebt nu een doffe steen in je handen. Geen paniek, die glans komt écht terug hoor. Smeer  je beeld helemaal in met bijenwas, met een zachte doek. Wanneer ik een beeld maak met delen die ik niet bewerkt heb met de rasp, dan smeer ik deze niet in. Maar dat is op dit beeld niet van toepassing. Maar daar over in een volgend blog. Breng 2 lagen aan en föhn tussendoor, Als je de steen insmeert glanst hij, na het verwarmen wordt hij dof. Na je tweede laag ga je met een zachte doek je speksteen opwrijven en ja daar is je glans weer. Nu zul je ook zien waar nog krasjes zitten. Ben je net zo kritisch als Diane(ik), dan begin je gewoon weer met schuren. Je kunt altijd een paar stapjes terug. Ik wil hem altijd perfect hebben. Ik spreek regelmatig workshoppers die hier geweest zijn, ze hebben hun hobby gevonden. Het schuren hebben ze echt geleerd van mij. Ze zeggen dan ook, wat was je streng met je krassen controle.

Je eerste beeld is nu af.

Het begin is er. Je volgende stap kan genomen worden, een vorm maken. Ik kan je wat leuke boek aanbevelen, hier staan beelden in die je stapsgewijs kunt maken.boeken over speksteen

 

Diane 2handjes creatief

Blog 2handjes

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG