Hier brand ik mijn vingers niet aan! glaskralen branden.
Vanuit mijn atelier kijk ik naar deze herfstachtige dag. Als eerste maar eens een muziekje opzetten, want anders is het wel heel stil hier.
Ik kijk om me heen waar ik jullie vandaag over ga vertelllen.
Mijn oog valt op de twaalf branders die hier in het atelier staan. Omdat het hier behoorlijk fris is, is wat warmte wel welkom.
Keuze is dus gemaakt, ik ga mijn kennis delen over glaskralen maken en allles wat je nodig hebt om glaskralen zelf te maken.
Ervaring met glaskralen maken
Ja die heb ik al behoorlijk wat. Honderden workshoppers zijn hier inmiddels geweest en begrijpen nu waarom mooie kralen toch best prijzig zijn.
Ongeveer 10 jaar terug heb ik mijn eerste angst met vuur en smeltend glas overwonnen.
Ik volgde de eerste stapjes van het glaskralen maken, van een Duitse glaskunstenaar Michaela Marie Möller. De eerste kraaltjes maakte ik op een klein gasflesje met een brander erop.
Wat een gepruts was dat. Na een uur was de druk van het gasflesje en duurde het heel lang voor het glas smolt. Dit is gelukkig verleden tijd. Nu gebruiken we de Conkinect van Jan-Hein.
Hij heeft me ook geholpen om een ringleidingsysteem aan te leggen, zodat er nu 12 branders in het atelier gebruikt kunnen worden op 2 gasflessen.
Een heerlijke brander, zeker voor de beginnende kralenmaker. De meeste ervaren kralenmakers, zullen de brander niet snel wegdoen, want er zijn een hoop technieken die gewoon fijn zijn op deze brander.
Ben je meer ervaren dan is een brander in combinatie met zuurstof een optie. voorbeelden zijn de Minor bench en de Midrange bench. Voor beide branders heb je ook een zuurstof concentrator nodig.
De conkinect gebruik je op propaangas ,tevens kun je de druk regelen met een drukregelaar. Dit is dus ideaaal voor de beginnende kralen maker.
Glassoort
Het glas wat ik gebruik is van Moretti (tegenwoordig Effetre genoemd) en wordt vervaardigd in Italië, op het eiland Murano.
Onder de bead (kralen) makers is dit het meest gebruikte glas vanwege het lage smeltpunt (softglass) en de mooie kleuren.
Het glas is onder te verdelen in: Pastel, Transparant, Alabaster, Special en Opalino. Ik gebruik voor de beginnende kralenmakers nog de gemakkelijk te verwerken soorten.
Moretti heeft een COE (uitzettingscoëfficiëntie) van 104. Het Moretti glas is goed te combineren met andere soorten glas, mits de COE het zelfde is. Dit zijn o.a.: Lauscha (COE 104) en Reichenbach glas (COE 104)
Door het opwarmen met de brander en het daarna afkoelen in het granulaat liggen alle glas moleculen door elkaar en kan een kraal zelfs na enkele dagen nog knappen.
Grote en speciale kralen gaan daarom na het branden in een speciaal oventje om te annealen (opwarmen en weer rustig afkoelen), dit is nodig om de glas moleculen weer op zijn plaats te laten komen.
losmiddel en mandrellen
De mandrellen die ik gebruik voor de workshop zijn 2 mm dik. Met deze dikte kun je prachtige sieraden maken met staaldraad en waxkoord.
Een mandrel is gemaakt van nikkelstaal en geleid geen warmte. Daardoor kun je hem kort vashouden bij de vlam, horizontaal. Wanneer het glas vloeibaar is heeft het de eigenschap naar het laagste punt te zakken.
Wanneer ik de mandrel goed horizontaal houd, zal de glasverdeling goed zijn.
Altijd weer de vraag welke diameter ga ik gebruiken wanneer ik kralen wil maken voor mijn pandora-armband. Dat is de 5 mm madrel. Je kunt dan nl na het maken van je kralen handig met sieradenlijm of
epoxylijm er een beadkern inlijmen.(flensmaat 8 mm). Mandrellen zijn natuurlijk nog in meerdere maten te krijgen Oa. 1, 3, 4 mm. Daarnaast zijn er nog speciale mandrellen voor het maken van holle kralen, ringen
Wanneer we op de mandrel willen werken, moet je altijd vooraf beadrelease aanbrengen. Ik zelf doe dat een dag van te voren, maar er is ook beadrelease die vlamdrogend is.
koelgranulaat
Wanneer we kralen maken in mijn atelier gebruiken we vermiculite koelgranulaat om de kralen in af te laten koelen.
Voor het formaat wat we tijdens de workshop hier maken hebben we niet het hierbovengenoemde oventje nodig.
Wanneer we dit alles klaar hebben staan kunnen we aan de slag.
Natuurlijk staat veiligheid bij 2handjes in een hoog vaandel, dus zonder bril gaan we niet aan de slag.
Volgende week vertel ik jullie verder hoe je zonder je vingers te branden de mooiste kralen maakt.
Diane 2handjes creatief
Ik geef geen workshops meer in het glaskralen maken. Zit wel zelf nog achter de brander,blijft leuk om te doen.