Witter dan wit
Wat een prachtig gezicht hier buiten, allles bedekt onder een witte deken. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens om lekker thuis te kunnen werken. Gisteren ging ik inkopen doen voor een nieuwe workshop. Om van Dongen naar Eindhoven te komen was ik de dubbele tijd kwijt.
Gelukkig werd dat ruimschoots goed gemaakt door al het moois wat heb kunnen kopen. Bij thuiskomst was ik dan ook niet te stoppen om met al die geweldige spullen aan de slag te gaan. Vandaar dat het bloggen een dagje bleef liggen. Wanneer ik aan het ontwerpen sla ben ik ook niet meer te stoppen. Over mijn ontwerpen gaan jullie de komende weken vanzelf lezen hoor. Nu terug naar het onderwerp van 2 weken terug, het glaskralen maken.
De basiskraal was af toch?
Inderdaad die uitleg had ik jullie al gedaan.Jullie zaten nog steeds heel langzaam van je af te draaien. Nu heb je natuurlijk alllerlei technieken om kleur toe te voegen aan je kraal. Ik ga de technieken die ik uitleg tijdens de basisworkshop uitleggen.
Meerdere kleuren door elkaar, wanneer je een klein stukje glas verwarmt en het warme glas op de kraal drukt krijg je afhankelijk van hoe snel je de kraal ronddraait een dun of een dikker lijntje. Je kunt natuurlijk steeds een ander kleurtje toevoegen. Als je met veel transparant gebruikt geeft dat in de kraal veel diepte. Het glas zal zich nooit mengen, je kunt wel door wat harder op de basiskraal te drukken de kleuren door elkaar heen trekken.
De kraal een andere vorm geven. Dat doen we met een grafietpaddle. Wanneer je een kraal gemaakt hebt in verschillende kleuren, kun je er een blokje, een driehoek, langer uitgerolde kraal of een pastille van maken. Verwarm altijd je paddle even in de vlam, oordat je de kraal gaat vervormen. Je zult merken wanneer je met de kraal op de paddle drukt, het glas aan de andere kant naar buiten gaat. Blijf daarom ook altijd het vormpje wat je wil maken vormen, totdat je hoort dat de kraal aan de buitenkant ver genoeg is afgekoeld en niet meer van vorm veranderd.(glasgeluid).
Het inbranden van frit. Frit zijn kleine gestampte glasstukjes. Wanneer je een basiskraal gemaakt hebt, kun je deze door deze glasstukjes rollen. Zorg altijd wanneer je deze kraal wilt maken, dat je het frit op je schone werkplaat klaar hebt liggen. Dit geld voor al je materialen natuurlijk. Je bent met vuur aan het werk en veilig werken is belangrijk! Als je de kraal door het glas gerold hebt, begin dan rustig achter in de vlam de kraal rustig te verwarmen. Wanneer je de glasstukjes warmte ziet pakken kun je gerust het glas verder insmelten aan het einde van de blauwe vlam. Wat ik nog niet besproken heb is wanneer je de kraal in het koelgranulaat zet, om rustig af te koelen.
Het afkoelen van de kraal
Wanneer je een kraal af hebt, is het erg belangrijk om de kraal op het juiste moment in het koelgranulaat te duwen. Ik heb bloempotten gevuld met koelgranulaat. Dit is mijn methode, je haalt de kraal uit de vlam en houdt de mandrel horizontaal en blijft de mandrel draaien. Ik let altijd op de dekkende kleur, wanneer deze terug komt ga ik met de kraal richting de bloempot. Ik tik heel voorzichtig de kraal tegen een beetje koelgranulaat, wanneer er geen granulaat aanplakt duw ik hem in de bloempot. Wanneer er wat korreltjes aan blijven plakken, dan wacht ik even. Wanneer ik een workshop geef laat ik altijd overdreven zien wat er gebeurt wanneer je de kraal er te vroeg in doet. De kraal vervormd en het granulaat plakt aan de kraal vast, dit gaat er ook niet meer af. Wanneer je de kraal er te laat inzet zal hij kapot gaan wanneer je hem van de mandrel afhaalt.
Het juiste moment leren bepalen is toch een kwestie van ervaren.
Ik geef geen workshops meer in het glaskralen maken. Zit wel zelf nog achter de brander. Het blijft leuk om te doen.