Kerstlichtjes om zelf te maken
Op deze donkere en regenachtige dagen doe ik niets liever dan zorgen dat het in huis, gezellig is. De afgelopen weken ben ik druk geweest met de voorbereidingen met de kerstworkshops van2Handjes. Ik heb een filmpje opgenomen om zo de werkstukken die je kunt komen maken voor kerst, goed kunt zien.
Dit jaar heb ik gekozen om te werken met natuurlijke materialen en daarna te pimpen met heel veel blingbling. Gewoon lekker over de top. Dit gaf mij meteen de inspiratie voor dit Blog. Ik heb kleurige waxinelichtjes gemaakt. Het past voor mij helemaal in de gedachte van een vrolijke kerst. Ik ben in deze tijd niet negatief gestemd en wil dat zeker niet worden.
Materialen:
Vandaag ben ik maar eens aan het testen gegaan met welk materiaal je de rocaillekraaltjes het mooiste en gemakkelijkste verwerkt. Dit zijn mijn bevindingen. Een pincet in de buurt is een aanrader.
- glazen accubakjes of andere glazen potjes
- pincet
Kies na het lezen van het blog, de lijm, pasta of kit.
- houtlijm
- powertex transparante lijm
- tegellijm(pasta)
- tegelkit
Houtlijm:
Het voordeel van houtlijm is dat het transparant opdroogd. Ik vond het nadeel dat je steeds maar één kant kunt bewerken. Je kunt de lijm uitsmeren met een kwastje. Om het proces van drogen te versnellen kun je tussendoor wel föhnen, blaas niet te hard anders vliegen de kraaltjes om je oren. De kraaltjes blijven gemakkelijk zitten en je kunt er ook nog een beetje mee schuiven. Met je pincet kun je er ook nog gemakkelijk kraaltjes tussen leggen. Als laatste heb ik een worstje houtlijm op het randjes gezet en er met de pincet één voor één de kraaltjes erop gelegd.
tegelkit:
Ik gebruik deze om glasmozaïek vast te lijmen. Het voordeel hiervan is dat de kraaltjes gemakkelijk kleven. Je kunt twee kanten tegelijk insmeren. Ik heb het insmeren gedaan met een injectiespuit gevuld met de kit. Dit werkt beter dan rechtstreeks verwerken uit de tube. Met het kopje van de spuit kun je de kit goed verdelen. Het nadeel vind ik dat je de kit altijd een beetje blijft zien. Een ander nadeel vond ik dat het drogen wat langer duurt. Ook het bovenrandje doe je als laatste. Ik heb de lijm erop gedaan en toen in de kraaltjes gedrukt. Dat bleef redelijk gemakkelijk zitten, maar toch nog wat kraaltjes er later tussen gezet met de pincet.
Tegellijm.
Ik heb de pasta er met een spateltje opgezet en de ingesmeerde kanten daarna in een bakje gevuld met kralen gedrukt. Dit ging redelijk goed. Een nadeel vond ik dat op de plaatsen waar de kraaltjes niet hechten je er wat moeilijker kraaltjes bij kan doen. Ze zitten al snel onder de pasta en dat blijf je zien. Deze pasta droogt ook gewoon wit op. Wanneer je in dit bakje een kaarsje brandt schijnt het licht niet door. Minpuntje. Ook bij deze het randje bovenop als laatste doen met je pincet.
Powertexlijm.
Deze lijm zal niet iedereen zomaar in huis hebben, maar is mijn favoriet. Ik werk er erg graag mee. Op internet of in de betere hobbyzaak is hij wel te krijgen, ook in kleinere verpakkingen. Hij droogt écht transparant op. Zet de lijm op met een kwastje. Ook al heb je na het maken van je lichtje nog wat gaatjes, dan smeer je er gewoon weer wat lijm bij. Het geeft niet dat je kraaltjes die er al op zitten ook wat onder de lijm komen zitten. Deze lijm droogt het snelst, dus je kunt vlot werken. Zeker als je tussendoor föhnt. ook hier wederom het randje als laatste.
Als ik voor jullie de keuze mag maken, ga voor de houtlijm!
Heel veel succes met het maken. En spoel tussendoor je kwastje steeds uit, als je de lijm laat drogen. Doe je dit niet dan wordt de lijm in je kwast ook hard en kun je hem gewoon weggooien en dat is niet nodig. Met lauw water was je de kwast gemakkelijk schoon.
Ik wens iedereen een hele fijne en kleurrijke kerst toe.
Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een
Diane 2Handjes creatief
06-2703 4102