Een sokkel voor een beeldhouwwerkje
Ruim 9 jaar geleden ben ik, Diane van 2Handjes begonnen met het geven van workshops in het bewerken van speksteen. Gedurende het jaar komen honderden cursisten naar Dongen voor een workshop. Speksteen bewerken is een geweldige hobby, die je na een kennismakingsdag ook thuis kunt gaan uitoefenen.
Niet iedereen komt steeds naar het atelier van 2Handjes. Omdat ze vaak van verder weg komen nemen ze een pakket mee met alle materialen erin, om thuis verder te gaan met dit geweldige materiaal. Over het bewerken van speksteen heb ik al verschillende Blogs geschreven. Deze zijn de moeite waard om eens te lezen. Er gaan in het Brabantse Dongen weinig kunstwerkjes de deur uit zonder sokkeltjes. Omdat een sokkeltje van Belgisch hardsteen best prijzig is, heb ik van hout gemaakt met daarop een bewerking van lijm en papierpulp. Ze hebben dan dezelfde uitstraling. En qua prijs zijn ze een stuk goedkoper. Je kunt eenvoudig deze sokkeltjes zelf maken. Dit ga ik jullie leren in dit Blog.
Materialen:
- blokje meranti of beukenhout van 11,5 x 6,7 x 4,5 cm
- powetex lijm loodkleur
- stoneart van powertex
- een spatelkwast
- een oud shirt
Wat uitleg over je blokje hout:
Ik heb hier boven een maat van een blokje opgegeven die ik vaak gebruik voor een klein beeldhouwwerkje. Ik vind het belangrijk dat het sokkeltje onderschikt is aan de beeldhouwwerk. Beter wat kleiner dan een grote blok eronder zetten. Wanneer je vaker kunstwerkjes maakt is het misschien verstandig om meerdere sokkeltjes tegelijk te maken. Dan kun je als je beeld af is kiezen. Hou het beeldje boven het sokkeltje als het af is en je ziet vanzelf of de verhouding goed is. Meerdere sokkels tegelijk maken heeft ook als voordeel, dat je maar één keer de troep hebt. Want het is een stoffig klusje. Daar gaan we dan.......
Het bewerken van het sokkeltje.
Begin met het beschermen van je tafel met papier. Smeer als eerste het sokkeltje in met de lijm. Ik spreek uit ervaring dat het handiger is om dit in twee stappen te doen. Eerst de bovenkant en een gedeelte van de zijkanten, laat dit eerst drogen. Daarna je blokje omdraaien en de rest inkwasten. Het is super sterke lijm, dus leg het niet te drogen op het papier maar op een paar latjes. Ik laat daarna het sokketje weer drogen. Neem gewoon een paar dagen de tijd om het te maken, dat scheelt veel ergenis. Wanneer je te snel wil hecht de lijm niet goed. De eerste laag zit er nu op, vul nu een bak met de stoneart. Ik heb de papierpulp voor de sokkeltjes in een aparte bak zitten en gebruik hem steeds opnieuw. Smeer de zijkanten en de bovenkant ruim in met lijm, druk hem daarna in de papierpulp en laat hem zo een paar uurtjes staan. Na het aandrogen wrijf je het loszittende materiaal met de vlakke hand eraf. Ga hiermee door tot er geen poeder meer afkomt. Is dit af dan smeer je het blokje aan de boven- en onderkant weer in met lijm, bedek de papierpulp in zijn geheel en weer laten drogen. We zijn er bijna hoor. Als dit goed droog is, dan doe ik altijd aan de onderkant ook nog even een laagje lijm, hier zit verder geen structuur op. Het is bijna niet te doen om hier helemaal geen poeder te laten komen, dus dit afdekken met lijm is mooier. Je maakt een prachtig kunstwerkje, dus ook een mooi sokkeltje. Als laatste smeer je een dun laagje lijm op de bovenkant en de zijkanten. Je laat het nu niet drogen, maar je neemt je oude shirt en gaan er over wrijven. Je zult zien dat de bovenste stukken van de structuur mooi gaan glanzen. Ga hiermee door tot je tevreden bent.
hoe zet ik mijn beeldhouwwerkje op het sokkeltje.
Als eerste ga je het midden bepalen. Neem een lineaal diagonaal over het sokkeltje en zit ongeveer in het midden een klein lijntje met potlood. Doe dit ook met het andere diagonale vlak. Dan heb je op het punt waar de lijnen kruisen het midden. Ik boor vvo kleine kunstwerkjes een gaatje met boortje 6. Als buisje gebruik ik een gordijnroede van doorsnede 6 cm. Deze kun je eenvoudig met een ijzerzaagje op lengte maken. dit gaat gemakkelijker als je hem even vastset in de bankschroef. Gebruik wel een lapje tussen de bankschroef en het buisje. Dit in verband met het beschadigen. Als je de lengte bepaald hebt en gezaagd, dan tik je het buisje in het gaatje. Nu het spannende moment, een gaatje in je beeld maken. Wanneer je bepaald hebt hoe je beeld op de sokkel komt te staan, maak dan een klein krasje op de plek waar je gaat boren. Boor altijd eerst een klein gaatje en zet hem op het buisje. Je kunt dan altijd nog wat veranderen van richting zodat je kustwerk precies goed staat. Ik heb je nu alles verteld zoals ik het doe. Sommige dingen zijn misschien wat overdreven, maar ik geef liever iets teveel uitleg, dan dat het mis gaat met je kunstwerk. Ik hoop dat je veel sokkeltje gaat maken en geniet van de mooie hobby van speksteen bewerken.
Heb je vragen over dit blog, stuur me dan een
Diane 2Handjes creatief
06-2703 4102